EK Aken: springruiters rukken op naar tweede positie

EK Aken: springruiters rukken op naar tweede positie

20 augustus 2015 19:33 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

AKEN | STEGEN.NET | KNHS

De Nederlandse springruiters zijn tijdens het EK in Aken opgeklommen van de vijfde naar de tweede plaats. De vier combinaties van Rob Ehrens kwamen ook donderdag sterk voor de dag. Frankrijk blijft aan de leiding in de landenwedstrijd.

Het was weer Jeroen Dubbeldam die het goede voorbeeld gaf. Hij zette met SFN Zenith N.O.P. een magistrale rit neer. ,,Het liep van A tot Z. Zenith deed niets verkeerd, hij deed echt alles voor mij.”

Penelope Leprevost gaat met  Flora de Mariposa individueel en met het Franse team aan de leiding. © FEI Hippo Foto | Dirk Caremans

Penelope Leprevost gaat met Flora de Mariposa individueel en met het Franse team aan de leiding.
FOTO: FEI | DIRK CAREMANS

Dubbeldam maakt in de tussenstand een sprong naar plaats 8 in de tussenstand op slechts 2.68 strafpunten achter leider Penelope Leprevost.

Pechfoutje
Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. maakten een van hun zeldzame fouten in hun indrukwekkende loopbaan (hun vijfde internationale kampioenschap op rij). ,,Een pechfoutje”, aldus Ehrens. ,,Verdi had er ook best over kunnen springen.” Vrijdag kunnen Maikel en VDL Groep Verdi TN N.O.P. zich revancheren in de tweede en beslissende omloop van de landenwedstrijd.

Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. maakten het langs de kant nog even spannend toen ze de toegestane tijd leken te overschrijden. ,,Zirocco Blue was in het begin van het parcours best fel en daardoor ging ik te veel ‘achteruit’ rijden. Dat mag gewoon niet meer gebeuren. Ik kreeg ook wel flink op mijn donder van Rob Ehrens. Ik word ook al een dagje ouder”, lacht Vrieling, die toch anderhalve seconde binnen de tijd bleef. ,,Mijn paard sprong gewoon heel goed. Morgen komt er nog een dag en de andere landen zitten heel dicht achter ons. Morgen ga ik wel wat sneller van start.”

Superieure ronde
Gerco Schröder maakte – zoals we van hem gewend zijn – het karwei geweldig af met een superieure vlotte foutloze ronde met zijn schimmel Glock’s Cognac Champblanc. ,,De tijd was goed te doen vandaag. Dat moet je nooit onderschatten. Het liep van het begin af aan heel mooi. Cognac Champblanc voelde super aan.”

Hele klus
,,Het wordt morgen nog een hele klus”, kijkt succescoach Ehrens vooruit op de tweede en beslissende omloop. ,,Ik ben nu een blije coach. De paarden sprongen top. Op het paard voel je hoe het echt is. Dat zie je van de kant niet zo. Ik heb vier ruiters die met veel gevoel kunnen paard rijden. Vorig jaar in Caen hadden we de beste paarden en ik vind dat we nu weer fenomenale paarden hebben.”

Vrijdagmiddag om 17.00 uur is de tweede omloop van de landenwedstrijd die ook meetelt voor het individuele klassement. De individuele finale is zondagmiddag in Aken.

Landenklassement na eerste omloop landenwedstrijd en wedstrijd op tijd
1. Frankrijk, 5,700
2. Nederland, 7.820
3. Duitsland, 8.400
4. Groot Brittannië, 10.990
5. Oekraine, 13.030

Tussenstand individuele klassement EK Springen
1. Penelope Leprevost (FRA) Flora de Mariposa, 0 str pnt
2. Ludger Beerbaum (DUI), Chiara, 0,75
3. Joe Clee (GBR), Utamara d´Ecaussines, 1,00
8. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), SFN Zenith N.O.P., 2,68
12. Jur Vrieling (Holwierde), VDL Zirocco Blue N.O.P., 3,29
13. Gerco Schröder (Tubbergen), Glock’s Cognac Champblanc, 3,45
30. Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Verdi TN N.O.P., 5,85