EK Oliva: goud voor Jeanine Nieuwenhuis, brons voor Lisanne Zoutendijk

 • 24 juli 2016 13:51

door: KNHS, 24 juli 2016 13:51

Oliva | STEGEN.NET | knhs

Jeanine Nieuwenhuis is in het Spaanse Oliva Europees kampioen dressuur geworden bij de Young Riders. De Zeeuwse amazone pakte goud met TC Athene.

Nieuwenhuis was helemaal in de wolken. ,,Ik ben overweldigend blij!” Blij is ook Lisanne Zoutendijk. Zij pakte individueel brons bij de Junioren.

Jeanine Nieuwenhuis zet haar hegemonie op het Europees Kampioenschap voort. Na de winst donderdag in de teamproef en het teamzilver in de landenwedstrijd won de amazone met haar elfjarige ruin TC Athene zaterdag de Europese titel in de individuele finale.

,,Echt waanzinnig”, klinkt Nieuwenhuis enthousiast. ,,In de proef was ik alleen bezig met rijden. Athene gaat iedere pas voor me.” De juryleden waardeerden de proef met bijna 79 procent. ,,Echt super, super. Het ging ook waanzinnig goed. Zeker de series waren geweldig. Athene kan soms echt te fanatiek zijn. In de pirouette viel hij iets stil, maar ik gaf been en hij pakte het weer super op.”

Zondag kan Nieuwenhuis haar derde medaille winnen in de Kür op Muziek. ,,Ik probeer onze vorm vast te houden en zo goed mogelijk te rijden.”

Jeanine Nekeman (Hasselt) reed op vrijdag als eerste de individuele finale met Vlingh en stond lange tijd virtueel op het podium en eindigde als tweede Nederlandse op plaats 6.

Brons Junioren voor Lisanne Zoutendijk
,,Heel blij”, is het eerste wat Lisanne Zoutendijk kan zeggen na de huldiging in Oliva, waar ze met Kostendrukkers Ringo Star brons won op het EK bij de junioren. ,,Ik had het niet verwacht. Ik reed mijn proef op de eerste dag, stond wel aan de leiding, maar je weet nooit hoe de juryleden de tweede dag gaan punten. Het was heel erg spannend, zeker omdat er nog een aantal sterke combinaties moesten rijden.”

Over haar proef was Zoutendijk tevreden. ,,Ik heb heel fijn gereden en had geen fouten in de proef. Zeker voor de uitgestrekte gangen had ik goede cijfers. De stap is een sterk punt van Ringo Star, dan kan hij goed verruimen en verzamelen.”

Voor Lisanne is Oliva haar tweede EK bij de junioren. ,,Dit is al mijn derde medaille, vorig jaar en donderdag met het team en de eerste individuele. Ik probeer morgen in de Kür zo goed mogelijk te rijden.”

De concurrentie komt dan niet alleen van de Duitse amazones Hanna Erbe en Semmieke Rothenberger die goud en zilver wonnen, maar zeker ook van teammaatjes Esmee Donkers en Febe van Zwambagt.

Donkers eindigde achter Zoutendijk op de vierde plaats en Van Zwambagt op de vijfde plaats in de individuele finale.

 • Uitslag individuele proef EK Dressuur Young Riders 2016, Oliva
  Goud Jeanine Nieuwenhuis (Serooskerke), TC Athene (v.United), 78.974
  Zilver Jil-Marielle Becks (Dui), Damon’s Satelite (v.Damon Hill), 76.763
  Brons Leonie Richter (Dui), Babylon (v.Belissimo M), 72.842
  6. Jeanine Nekeman (Hasselt), Vlingh (v.Flemmingh), 71.974
  9. Lotte Meulendijks (Heeze), MDH Ohio (v.Indoctro), 71.474
  11. Jasmien de Koeyer (Sint Jansteen) Esperanza (v.Desperado FRH), 70.632
 • Uitslag individuele proef EK Dressuur Junioren 2016, Oliva
  Goud Hannah Erbe (Dui), Carlos 609 (v.Carabas), 77.658
  Zilver Semmieke Rothenberger (Dui), Dissertation (v.Don Crusador), 77.597
  Brons Lisanne Zoutendijk (Nispen), Kostendrukkers Ringo Star (v.Riccione), 74.684
  4. Esmee Donkers (Venhorst), Zaffier (v.Painted Black), 73,711
  5. Febe van Zwambagt (Bergharen), FS Las Vegas (v.Lord Loxley), 73.368
  20. Diana van de Bovenkamp (Voorthuizen), Corvette (v.Rhodium), 68.737