Hanneke Gerritsen juryvoorzitter paradressuur in Rio: ‘wat zijn ze vooruit gegaan!’

Hanneke Gerritsen juryvoorzitter paradressuur in Rio: ‘wat zijn ze vooruit gegaan!’

19 juli 2016 08:46 Uit

Door Ingeborg Vermeer
 
Leestijd: 3 minuten

ERMELO | STEGEN.NET

Hanneke Gerritsen. Meer dan tien jaar geleden was ze bondscoach van de IPC. Daarna werd ze jurylid voor de Para Dressuur. ‘Gewoon’ jurylid was ze toen al. En nu gaat ze als voorzitter van de jury Para Dressuur naar Rio. Hoe werkt dat eigenlijk allemaal met de paradressuur? We vragen het haar na afloop van de finaledag van het NK in Ermelo.
Grand Prix jurylid Hanneke Gerritsen met haar trouwe viervoeter Joy. foto: Ingeborg Vermeer

Grand Prix jurylid Hanneke Gerritsen met haar trouwe viervoeter Joy.
FOTO: INGEBORG VERMEER | STEGEN.NET

Hanneke blikt terug op de tijd dat de pararuiters het met een NK moesten doen met een achteraf veldje in Hoofddorp, zonder faciliteiten en vaak zonder eigen paarden. Er werd dan gereden op leenpaarden. ,,Er was echt helemaal niets voor de pararuiters, zelfs de ringmeester moesten we zelf regelen. Na het werkbezoek van toenmalig minister van sport Erika Terpstra is er gelukkig veel veranderd. Zo hoort de paradressuur nu bijvoorbeeld bij de topsport in plaats van de breedtesport. Er is meer aandacht voor de sport en de faciliteiten zijn enorm verbeterd. Alle lof voor de KNHS!”

Mooi NK
Hanneke heeft genoten van het onlangs gereden NK: ,,Het KNHS-centrum is een prachtige accommodatie en het was fantastisch om de pararuiters hier te zien rijden in de hoofdpiste. Donderdag en vrijdag reden ze al goed in het eerste deel en vandaag hebben we een aantal hele mooie küren gezien. Hier en daar kunnen ze nog wat meer verfijnd worden en mag de muziek nog wat worden aangepast, maar we beschikken inmiddels over een brede groep top paarden en ruiters in de verschillende Grades. Wat zijn ze vooruit gegaan in de afgelopen jaren!”

Paralympisch team
Bondscoach Joyce Heuitink neemt dan ook een sterke ploeg mee naar de Paralympics: Nicole den Dulk met Wallace N.O.P. en Estée Gerritsen met haar 20-jarige Exquis Onassis in Grade 1B, Demi Vermeulen met Burberry in Grade 2 en de kersverse Nederlands kampioen Frank Hosmar met Alphaville in Grade 4.

Het Nederlandse para-team dat naar de Olympische spelen in Rio gaat. foto: Ingeborg Vermeer

Het Nederlandse para-team dat naar de Olympische spelen in Rio gaat.
FOTO: INGEBORG VERMEER | STEGEN.NET

In 2012 won Frank al twee keer brons voor Nederland bij de Paralympics. Zijn ambitie is in ieder geval goud in de kür. Rixt van der Horst gaat met Caraat ook, maar dan op individuele titel. Hanneke: ,,Caraat is haar beste paard, maar ook het minst ervaren. Ik begrijp goed dat Joyce deze keuze gemaakt heeft.”

Passende paarden
Een aantal paarden is in de afgelopen jaren aangeschaft of ter beschikking gesteld. ,,Een geschikt paard vinden valt nog niet altijd mee”, vertelt Hanneke. ,,Uiteraard is het belangrijk dat zo’n paard ook met de beperkingen van de ruiters goed blijft lopen. Het moet kunnen accepteren dat de hulpen soms anders gegeven worden en het moet daar goed op reageren. Het moet een ervaren paard zijn dat braaf blijft in de ring, ook al is het spannend. Maar het mag ook weer niet te traag of lui zijn. Het moet wel expressie hebben en uiteraard goed afgericht zijn. Ook is een goede klik met de ruiter nóg belangrijker en is een goede zelfhouding van het paard een vereiste. Als jury kijken wij vooral ook naar de harmonie tussen ruiter en paard.”

Grades
In Grade 1 en 2, waar de ruiters de zwaarste beperkingen hebben, zijn vooral de stap en draf belangrijk, die moeten echt van hele goede kwaliteit zijn. In die Grades wordt namelijk geen galop gevraagd tijdens de proef. ,,Uiteraard moeten die paarden ook wel een zuivere galop hebben”, aldus Hanneke. ,,De paarden worden voorafgaand aan de proeven losgereden door de bijrijders en daar hoort de galop ook bij.”

De proeven in Grade 1 en 2 worden gereden in een 20×40 baan en die van Grade 3 en 4 in een van 20×60 meter. Iedere Grade heeft zijn eigen proeven. Er worden moeilijkere oefeningen gevraagd en in alle gangen.

Aanloop naar Rio
Hanneke is rechtstreeks door de FEI als juryvoorzitter van de Para Dressuur in Rio benoemd. In totaal rijden er in Rio 68 combinaties uit verschillende landen mee en er worden twee Grades per dag gereden. Hanneke jureert mee, maar zal niet bij alle rubrieken zelf plaatsnemen achter de jurytafel; ze heeft als voorzitter ook andere verantwoordelijkheden en coördinerende en faciliterende taken voor de zeven juryleden uit verschillende landen.

Lesgeven aan ruiters die naar Rio gaan, doet ze voorlopig niet. Ook kan ze hen tot na de Paralympics niet ondersteunen of adviseren. Dit in verband met een mogelijk “conflict of interest”. Voor de Nederlandse ruiters laat ze dat graag over aan bondscoach Joyce Heuitink, waarin ze alle vertrouwen heeft.

Hanneke: ,,Ik ben erg trots op onze pararuiters en wens het Nederlandse team heel veel succes in Rio! Ze steken in bloedvorm, dus er rolt vast wel een aantal medailles uit.”

 • Het Olympische Para-team dressuur
  Frank Hosmar (Haarle), Alphaville N.O.P. (v.Sandreo), ruin, 11 jaar
  Nicole den Dulk (Elen, België) Wallace N.O.P.(v.Future), ruin, 13 jaar
  Demi Vermeulen (Zevenaar), Burberry (v. Lord Loxley), merrie, 10 jaar
  Rixt van der Horst (Nistelrode), Caraat (v.Gribaldi), merrie, 9 jaar
  Estée Gerritsen (Duiven), Exquis Onasis (v.Juventus), ruin, 17 jaar