Nederlandse springruiters achtste in finale Nations Cup: ‘het zit gewoon niet mee’

Share
 • 25 september 2016 11:43

door: KNHS, 25 september 2016 11:43

Barcelona | KNHS

Meer dan de achtste en laatste plaats zat er niet in voor de Nederlandse springruiters bij de finale van de FEI Furusiyya Nations Cup in Barcelona. De winst ging na een zinderende finale naar Duitsland, dat in een barrage tussen Marcus Ehning en Olympisch kampioen Nick Skelton Groot-Brittannië naar de tweede plaats verwees.
finale Nations Cup Barcelona. Gerco Schröder in actie met Glock's London. foto: FEI | Richard Juilliart

Gerco Schröder in actie met Glock’s London.
FOTO: FEI | Richard Juilliart

Bondscoach Rob Ehrens maakte nuchter de balans op: ,,We moeten er ons nu even mee verenigen dat het op dit moment niet mee zit. We gaan gewoon de winter in. We hebben goede paarden en goede ruiters. Dat hebben we de laatste jaren wel bewezen. Dan komt het vanzelf weer goed.”

Over het wedstrijdverloop in de finale waarin het Oranje-team totaal 20 strafpunten verzamelde, meldt Ehrens: ,,Harrie Smolders heeft vanavond niet kunnen doen wat hij donderdag deed.”

Smolders moest met Emerald N.O.P. als allereerste starten over het bepaald niet eenvoudige parcours van de Spaanse parcoursbouwer Santiago Varela. ,,Maikel van der Vleuten deed goed zijn best. Hij heeft top gestreden en heeft er met VDL Groep Arera C uitgehaald wat er in zat. Jeroen Dubbeldam steeg vandaag boven zichzelf uit met Carusso LS la Silla. Gerco Schröder kreeg vanaf hindernis 1 geen lekker ritme in de wedstrijd met Glock’s London N.O.P.”

Barrage
Hoewel Nederland geen aansluiting kon krijgen bij de top van de wedstrijd was het een finale met een absolute climax waarin in een barrage tussen Duitsland en Groot-Brittannië uitgevochten moest worden wie de opvolger zou worden van België, dat net voor Nederland als zevende eindigde.

Olympisch kampioen Nick Skelton en Big Star begonnen sterk, maar moesten toch hun meerdere erkennen in Marcus Ehning voor Duitsland. Het was de laatste landenwedstrijd die Ludger Beerbaum voor Duitsland reed. De multi-kampioen voegde wel weer een titel toe aan zijn palmares.

 • Uitslag finale FEI Furusiyya Nations Cup™ Barcelona, 1.60m
  1. Duitsland, 0 str pnt, 0, 39,80 sec barrage
  2. Groot Brittannië, 0 str pnt, 0, 41,57 sec barrage
  3. Verenigde Staten, 4 str pnt
  4. Italië, 5 str pnt
  5. Ierland, 5 str pnt
  6. Zwitserland, 5 str pnt
  7. België, 16 str pnt
  8. Nederland, 20 str pnt
  Harrie Smolders (Lage Mierde) – Emerald N.O.P. (v.Diamant de Semilly), 9 str pnt
  Maikel Van der Vleuten (Someren), VDL Groep Arera C (v.Indoctro), 8 str pnt
  Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Carusso LS La Silla (v.Montebello La Silla), 4 str pnt
  Gerco Schröder Tubbergen), Glock’s London N.O.P. (v.Nabab de Reve), 8 str pnt