Cecile Smit Drents kampioen dressuur met zelf opgeleide reus Edmond

Share
  • 11 februari 2018 14:15

door: Steven Stegen, 11 februari 2018 14:15

blokjeErica | STEGEN.NET

Cecile Smit eiste zaterdag met haar reusachtige vos Edmond (v. Westpoint) de titel op in het ZZ-licht tijdens het Drents kampioenschap. De amazone uit Groningen won in het Hippisch Centrum Emmen beide onderdelen. In de Z2 was de titel voor de dolgelukkige Floor van Manen met Gregor.

Cecile Smit en Edmond tijdens hun winnende proef bij het Drents kampioenschap.

Cecile Smit en Edmond tijdens hun winnende proef bij het Drents kampioenschap.
FOTO: Steven Stegen

De overwinning in het ZZ-licht van Cecile Smit was overtuigend. Ze stelde haar paard netjes voor en weet haar paard, die een indrukwekkende stokmaat van 1.83 heeft, goed aan elkaar te rijden. ,,Dit is zo ontzettend gaaf dit”, glunderde de bij Mensinghe Roden aangesloten amazone. ,,Sinds kort heb ik hem kunnen kopen en is ‘ie helemaal van mij. Ik heb Edmond helemaal zelf opgeleid en dan dit succes, ja dat is heel fijn.”

Cecile Smit won zowel de verplichte proef als de kür en kwam uit op een gemiddeld percentage van 69,052%. Daarmee bleef ze Maaike ten Hoor ruimschoots voor (67,813%), maar de prestatie van Ten Hoor mocht er ook zeker zijn. De amazone uit Ruinen is er in geslaagd om met Winder-Don (v. Don Primero) in relatief korte tijd een aansprekende combinatie te vormen.

Rachelle Buining pakte de derde plaats met Wondergirl (v. Farrington). Daarna volgden Aniek Schraa met de mooi zuiver bewegende Frühlingsflocke en op plaats vijf Marissa Spoor met Brinkhof’s Empire S. De regio Drenthe mag de eerste twee uit het ZZ-licht afvaardigen naar het KNHS-kampioenschap in Ermelo.

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#e74c3c” class=”” size=”22″]Cecile Smit: Edmond is 1.83 maar past in de trailer[/perfectpullquote]

Reus Edmond past in een gewone paardentrailer, aldus Smit. ,,Ja hoor, dat is geen probleem. Wat z’n sterke punten zijn? Hij is denk ik heel imponerend in alles. In z’n voorkomen en in z’n lopen. Nu moet hij nog kracht winnen, om nog beter op het achterbeen te komen, dan kunnen de pirouttes ook nog wat mooier.”

Smit woont sinds een paar jaar in de stad Groningen, daarvoor in Drenthe. ,,Ik ben de hele dag met paarden bezig. Vroeger heb ik bij Laura Zwart gewerkt en daar heb ik nog steeds een aantal paarden staan. Laura helpt me ook altijd, ja we hebben heel goed contact.”

Floor van Manen wint Z2
Ook in het Z2 kon een overtuigende kampioen gehuldigd worden: Floor van Manen met Gregor. De combinatie van de RV Exloo kwam uit op een eindscore van 69,204% en won beide onderdelen. Daarmee leverde Floor van Manen een hele knappe prestatie, want ze komt nog maar relatief kort uit in het Z2 bij de paarden.

Floor van Manen reed Gregor naar de Drentse titel in de klasse Z2.

Floor van Manen reed Gregor naar de Drentse titel in de klasse Z2.
FOTO: Steven Stegen

Frans van den Heuvel uit Schoonloo eindigde op de tweede plaats. Hij behaalde met Geronimo (v. Tango) een gemiddelde van 66,908%. Elviera Boverhof pakte de derde plaats met Virginia.

Het Z1 werd gewonnen door Rowan Bergsma met Safira RB. Bergsma plaatste zich samen met de nummers twee en drie, Lisa van Mensvoort en Floor Vos, voor het KNHS-kampioenschap in Ermelo. Floor Vos mag zich ook voor de M2 melden, want ze werd in deze klasse Drents kampioen met Happy-Feet DFV. Judith Werkman eiste in de M1 de titel op met Hollywood.

Ava Krause werd met Golden Legend Drents kampioen Z2 bij de pony's.

Ava Krause werd met Golden Legend Drents kampioen Z2 bij de pony’s.
FOTO: Steven Stegen

De ontknoping bij de pony’s Z2 was erg spannend, want Lisa Hamminga en Ava Krause waren erg aan elkaar gewaagd. Krause pakte in de eerste proef de leiding. In de kür gooide Lisa Hamminga iets hogere ogen, maar over de beide proeven was Ava Krause de beste. Zij werd Drents kampioen met haar prachtige pony Golden Legend.

Uitslag Drents kampioenschap ZZ-licht 2018

ruiter paard
1. Cecile Smit Edmond
v. Westpoint
69,052%
2. Maaike ten Hoor Winder-Don
v. Don Primero
67,813%
3. Rachelle Buining Wondergirl
v. Farrington
66,313%