Wereldruiterspelen in Tryon vormen grote logistieke uitdaging

Wereldruiterspelen in Tryon vormen grote logistieke uitdaging

30 juli 2018 20:57 0 Door redactie
Deel dit met je vrienden

blokjeErmelo | Stegen.net | KNHS
Van 11 tot en met 23 september zijn dit jaar de Wereldruiterspelen. Het WK voor de paardensport wordt verreden in Tryon in Noord-Carolina in de Verenigde Staten. De Nederlandse teams zijn bekend en wat we ook weten is dat het een enorme logistieke operatie is om alles en iedereen tijdig op de plaats van bestemming te krijgen.

Overzicht van de accommodatie van de Wereldruiterspelen in Tryon.
World Equestrian Games Tryon

Het Nederlandse lijstje, zoals dat becijferd is door de KNHS, mag je gerust indrukwekkend noemen: 44 paarden vliegen in groepen naar de VS (twee reiningpaarden zijn er al). En dan gaat er nog het nodige op de boot: 4.500 kg aan voer, 10.000 kg hooi, 500 kilo aan zadelkisten, zes dressuurkoetsen en marathonwagens en 5.000 kg aan overige benodigdheden.

Iedere vier jaar, precies in het midden van de Olympische cyclus, worden de prestigieuze FEI Wereldruiterspelen georganiseerd. Op het programma staan de disciplines springen, dressuur, eventing, para-dressuur, mennen, endurance, voltige en reining. De ‘FEI World Equestrian Games’ zijn dit jaar het allergrootste sportevenement van Amerika. Officiële website: www.tryon2018.com

Dressuurteam
Na afloop van het NK-dressuur maakte bondscoach Rien van der Schaft het team bekend. ,,Onze sport is in de breedte en in kwaliteit enorm gegroeid. In Tryon zijn er zes of zeven teams die aanspraak kunnen maken op de medailles. Ik ben heel blij dat we met dit team kunnen gaan, hiermee hebben we een kans om een medaille te winnen, of toch zeker in de buurt van het podium te komen. Ook onze reserves Adelinde Cornelissen met Aquido en Diederik van Silfhout hebben laten zien er klaar voor te zijn als we ze nodig hebben.”

Edward Gal (Oosterbeek) GLOCK’s Zonik N.O.P.
Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) GLOCK’s Dream Boy
Emmelie Scholtens (Gorinchem) Apache
Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) Cennin
Rien van der Schaft (Wenum-Wiesel) Bondscoach
Edwin Enzerink (Asten-Heusden) Teamveterinair

Springteam
Maarten van der Heijden namens Rob Ehrens, die zelf afwezig was in verband met de deelname van het springteam aan de Nations Cup in Hickstead: ,,Rob zegt altijd dat het in de springsport allemaal enorm dicht bij elkaar ligt en ik kan niet anders dan dat beamen. De selectie van de springruiters is ijzersterk met als kopman natuurlijk de nummer een van de wereldranglijst Harrie Smolders. Ook de andere ruiters en paarden brengen al veel kampioenschapservaring mee. Frank Schuttert is wat dat betreft de benjamin van het gezelschap, maar ook die heeft al laten zien op het hoogste niveau succesvol te kunnen zijn.”

Frank Schuttert (Ommen) Chianti’s Champion
Harrie Smolders (Lage Mierde) Don VHP Z N.O.P./ Emerald
Jur Vrieling (Holwierde) VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P.
Leopold van Asten (Duizel) VDL Groep Beauty (meereizende reserve)
Marc Houtzager (Rouveen) Sterrehof’s Calimero
Rob Ehrens (Weert) Bondscoach
Arie Hoogendoorn (Haaksbergen) Teamveterinair

Overige teams
Nederland stuurt ook teams in de overige disciplines. De equipe eventing, onder leiding van Bettina Hoy, bestaat uit Merel Blom, Laura Hoogeveen, Alice Naber-Lozeman, Raf Kooremans, Renske Kroeze en Theo van de Vendel.

De para-equipe wordt gevormd door Frans Hosmar, Sanne Voets, Nicole den Dulk en Rixt van der Horst. Bondscoach is Joyce Heuitink. Bij de menners gaan Ijsbrand en Bram Chardon, samen met Koos de Ronde en Harry de Ruijter.

En dan is er nog de equipe die gaat deelnemen aan de endurance, met de Drentse Leonie Schoonderwoert (Hoogeveen), Jeanette Wilhelm, Jarmila Lakeman, Joyce van den Berg en Marijke Visser. Chef d’Equipe Pieter Wiersinga maakt medio augustus bekend welke van bovenstaande ruiters wordt afgevaardigd als reservecombinatie. Verder doet Oranje mee aan reining en voltige.

 • Globaal programma
  Programma FEI Wereldruiterspelen 2018:
 • Dinsdag 11 september:
  Openingsceremonie
 • Woensdag 12 september:
  Endurance (medaille-uitreiking)
  Reining (medaille-uitreiking)
  Dressuur
 • Donderdag 13 september:
  Endurance (medaille-uitreiking)
  Dressuur (team medaille-uitreiking)
  Eventing dressuur
  Reining
 • Vrijdag 14 september:
  Eventing dressuur
  Dressuur (individuele medaille-uitreiking)
 • Zaterdag 15 september:
  Eventing cross country
  Reining (medaille-uitreiking)
 • Zondag 16 september:
  Dressuur (individuele medaille-uitreiking)
  Eventing springen (team en individueel medaille-uitreiking)
 • Maandag 17 september:
  Rustdag
 • Dinsdag 18 september:
  Para-dressuur
  Voltige
 • Woensdag 19 september:
  Para-dressuur
  Voltige
  Springen
 • Donderdag 20 september:
  Para-dressuur (medaille-uitreiking)
  Springen
  Voltige (medaille-uitreiking)
 • Vrijdag 21 september:
  Para-dressuur (medaille-uitreiking)
  Mennen dressuur
  Springen (medaille-uitreiking)
 • Zaterdag 22 september:
  Para-dressuur (medaille-uitreiking)
  Mennen marathon
  Voltige (medaille-uitreiking)
 • Zondag 23 september:
  Mennen vaardigheid (team en individueel medaille-uitreiking)
  Springen (individuele medaille-uitreiking)
  Sluitingsceremonie