Debutante Simone Blum pakt goud bij springruiters op Wereldruiterspelen

Debutante Simone Blum pakt goud bij springruiters op Wereldruiterspelen

24 september 2018 09:07 0 Door redactie
Deel dit met je vrienden

🔴 Tryon Een 29-jarige debutante uit Beieren zorgde bij de Wereldruiterspelen voor een verrassing. Simone Blum pakte in Tryon individueel goud bij de springruiters. Haar merrie DSP Alice maakte over het hele toernooi geen enkele fout. Marc Houtzager was op plaats 18 de beste Nederlander.

Wereldruiterspelen Tryon. Simone Blum

Martin Fuchs (zilver), Simone Blum (goud) en Steve Guerdat (brons).
📸 FEI | Martin Dokoupil

De finale wordt verreden over een parcours met twee manches, alleen de beste twaalf uit het klassement gaan door naar de tweede omloop. Met 8 strafpunten voor Houtzager en Sterrehof’s Calimero en 16 voor Smolders met Don VHP Z N.O.P. in de eerste manche, was het voor beide ruiters klaar op dit WK. Houtzager werd uiteindelijk 18e, Smolders eindigde op plaats 23.

Trots op Tokyo ticket

Marc Houtzager is realistisch na zijn rit. ,,De fout op de dubbelsprong kan ik niet verklaren, op de steilsprong kwam ik gewoon te dicht. Ik moest hem een beetje motiveren op de sloot en toen werden de zes galopsprongen moeilijk, dat is ook het lastigste lijntje in het parcours. Ik had liever nul gereden. Hij is verder super fit, en voelt ook niet vermoeid aan. We hadden graag een medaille gehad met het team, maar we liepen op de eerste dag al teveel achter. Dat we wel een Olympisch ticket hebben gehaald hier is heel positief. Daar mogen we ook best trots op zijn want heel veel landen uit Europa hebben zich ook niet geplaatst hier.”

,,Het kaarsje was uit bij mijn paard”, zegt Harrie Smolders nadat hij 16 strafpunten heeft opgelopen in de finale van het WK in Tryon. ,,De warmte zit in zijn lijf, we voelden dat al een beetje in de tweede ronde van de landenwedstrijd. Toen moest ik hem als het ware al een beetje ronddragen. Hij heeft niet genoeg kunnen herstellen op de rustdag, vandaag kon hij gewoon niet meer dan dit, de energie was er niet meer. Op het voorterrein ging het nog wel, toen sprong hij eigenlijk best lekker. In de ring voelde je gewoon dat de power weg was. Natuurlijk zijn we teleurgesteld maar de omstandigheden bleken gewoon te zwaar te zijn. Dan moet je ook realistisch zijn en kun je het paard niets verwijten.”

Martin Fuchs behaalde met Clooney zilver.
📸 FEI | Martin Dokoupil

Niet te bevatten

Winnares Simone Blum straalde na afloop. ,,Vijf ronden springen en dan geen enkele fout. Dat is gewoon niet te bevatten”, zei de Duitse over haar paard DSP Alice. De combinatie komt nog maar twee jaar in internationale wedstrijden uit. Blum hield als laatste starter haar zenuwen in bedwang. Ze kon een balk hebben om aan kop te blijven, maar beperkte de schade op één strafpunt, omdat ze net niet binnen de tijd reed. De kampioene richt zich nu op de olympische spelen van 2020 in Tokyo. Ze is niet bang dat haar paard verkocht wordt. ,,Ik heb de beste sponsors ter wereld: mijn ouders!”
🔴 Stegen.net | knhs | dpa

 • Springen eindstand WK TRyon 2018
  GOUD Simone Blum (GER) – DSP Alice, 3.47
  ZILVER Martin Fuchs (SUI) – Clooney, 6.68
  BRONS Steve Guerdat (SUI) – Bianca, 8.00
 • 18. Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Calimero, 17.57
  23. Harrie Smolders (Lage Mierde) – Don VHP Z N.O.P., 24.89
  55. Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P.
  62. Frank Schuttert (Ommen) – Chianti’s Champion