Home » Military Boekelo wil zichzelf bij de 48e editie overtreffen
nieuws

Military Boekelo wil zichzelf bij de 48e editie overtreffen

Boekelo | Knhs
Van 10 tot en met 14 oktober vindt de 48ste editie van Military Boekelo Enschede plaats. Een geweldig evenement waar internationale topsport, business en pleasure elkaar gevonden hebben. Naast de internationale wedstrijd, wordt ook het Nederlands kampioenschap eventing verreden tijdens Military Boekelo en maakt de finale van de prestigieuze FEI Nations Cup onderdeel uit van de strijd.

Military Boekelo Enschede (zoals het evenement officieel heet) is een van Nederlands grootste buitensport evenementen en trekt jaarlijks rond de 50.000 bezoekers naar het Twentse land. Mooie sport in de prachtige natuur, gecombineerd met een zeer uitgebreid en divers randprogramma, maken het evenement uniek.

Alice Naber neemt met ACSI Peter Parker een hindernis tijdens de cross in Boekelo. foto: Martijn van Kooij
Alice Naber neemt in 2015 met ACSI Peter Parker een hindernis tijdens de cross in Boekelo.
Martijn van Kooij

De wedstrijd begint op woensdag 10 oktober met de eerste veterinaire keuring voor de paarden. Op donderdag en vrijdag staat vervolgens de dressuur gepland. Zaterdag is de drukste en meest spectaculaire dag met de cross country. Zondag wordt afgesloten met de tweede keuring voor de paarden en het springen.

Hoger plan

Vorig jaar moest het hoofdterrein door de komst van een snelweg noodgedwongen flink op de schop. Dat pakte op verschillende fronten heel goed uit, maar gaf ook zo hier en daar wat problemen.

Robert Zandstra: we hebben na vorig jaar niet stilgezeten

Voorzitter Robert Zandstra vertelt daarover: ,,We hebben na vorig jaar niet stilgezeten. Al tijdens de wedstrijd bleken een aantal gemaakte keuzes in de praktijk niet uit te pakken als voorzien. Enerzijds logisch, anderzijds hadden we sommige zaken mogelijk kunnen voorzien. De verhuizing is zeer ingrijpend geweest, maar heeft onze wedstrijd ook naar een veel hoger plan getild. We hebben er daarom keihard op ingezet om dit jaar de vorige editie te overtreffen.”

Military Boekelo kan zich sportief gezien ook dit jaar weer opmaken voor een reeks aan internationale topruiters afkomstig uit 12 verschillende landen. Boekelo staat garant voor vijf dagen hippische topsport die mede mogelijk wordt gemaakt door de inzet van ruim 1.500 vrijwilligers.

Nederlands kampioenschap

Al jaren maakt het Nederlands kampioenschap eventing onderdeel uit van Military Boekelo, en ook dit jaar is dat niet anders. De top drie van het NK van vorig jaar is ook dit jaar weer van de partij. Het podium werd toen bezet door Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Sanne de Jong. Regerend kampioen Tim Lips (Breda) werd in 2017 ook tweede in de internationale wedstrijd, dit jaar rijdt hij niet alleen zijn topper Bayro, maar komt hij ook met de 9-jarige Eclips aan de start.

Meervoudig Nederlands kampioene Alice Naber (Biddinghuizen) moest vorig jaar genoegen nemen met zilver, maar zal met haar trouwe ACSI Peter Parker N.O.P. zeker een gooi doen naar de titel. Ook KNHS Talententeamlid Sanne de Jong (Aalsmeer) heeft met haar 9-jarige Enjoy Boekelo weer op de planning staan.

Een kanshebber voor het podium is zeker ook Merel Blom (Aalten). Enkele weken geleden was deze amazone op het WK in het Amerikaanse Tryon op plaats 16 de beste Nederlander, in Boekelo komt ze met twee van haar jongere paarden aan de start.

 • Tijdschema Military Boekelo Enschede (onder voorbehoud)
  Woensdag 10 oktober: 14.00 uur eerste veterinaire keuring
  Donderdag 11 oktober: 09.00 tot 17.00 uur dressuur
  Vrijdag 12 oktober: 9.00 tot 16.30 uur dressuur
  Zaterdag13 oktober: 9.00 tot 16.30 uur cross country
  Zondag14 oktober: 9.00 uur tweede veterinaire keuring
  11.00 uur start springen
  16.00 uur huldigingen