Drentse dressuurtitel voor ‘stresskip’ Floor van Manen

Drentse dressuurtitel voor ‘stresskip’ Floor van Manen

10 februari 2019 16:53 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 2 minuten

🔴 Erica
In het Hippisch Centrum Emmen vierde Floor van Manen (21) voor eigen publiek haar Drentse titel in het ZZ-licht. Met haar paard Gregor overtuigde ze in de eerste proef, maar in de kür werd het nog spannend. Toch bleef ze Elviera Boverhof met Virginia nog gemakkelijk voor.

Floor van Manen Gregor
Floor van Manen werd met Gregor Drents kampioen in het ZZ-licht.
📸 Steven Stegen

Van Manen was afgelopen zomer al Drents kampioen in het Z2. Maar van een favorietenrol dichtte ze zich zeker niet toe. ,,De proef ging goed, ik ben hier heel blij mee, maar ik had het vooraf niet verwacht”, stelde de kampioene uit Emmen. ,,In de kür ging een pirouette niet heel goed. Maar verder kan ik alleen maar heel blij zijn, Gregor was goed in vorm.”

Het paard van Van Manen ging met veel souplesse en schwung door de baan. De uitdaging voor Floor van Manen ligt vooral op het mentale vlak. ,,Ik ben best een stresskip”, gaf ze toe. ,,Maar gelukkig heb ik daarin prima begeleiding van Loes Corsel. Zij is echt mijn steun en toeverlaat.”

Elviera Boverhof - Virginia
Elviera Boverhof werd met Virginia tweede in het ZZ-licht.
📸 Steven Stegen

Corsel begeleidde haar pupil tot aan de laatste meters voordat Van Manen het in de wedstrijdbaan van 20 bij 60 meter verder zelf moest klaren. ,,Floor’s paard daar hoef je weinig aan te schaven, het draait er in de training vooral om dat ze de goeie focus heeft. Ze moet gewoon onbevangen durven rijden, maar ze verliest niet graag en dat kan haar in de weg zitten.”

Elviera Boverhof (RV Laarwoud) pakte de reservetitel. Ze kreeg met Virginia de hoogste waardering in de kür, maar liet in de verplichte proef punten liggen. Met haar tweede plaats kwalificeerde Boverhof zich wel voor het KNHS-kampioenschap.

Mislukte laatste lijn

De als derde geëindigde Judith Werkman greep naast het ticket voor Ermelo, iets waar ze vooraf wel haar zinnen op had gezet. ,,De laatste lijn in mijn kür mislukte”, blikte ze terug op haar proef met Guance. ,,Ik wilde daar nog een mooie uitgestrekte draf tonen, maar helaas sprong Guance aan in galop.”

Toch blikte Werkman wel tevreden terug. ,,Mijn paard was redelijk ontspannen. Hij heeft veel kwaliteit, maar is niet zo’n kuddedier blijkbaar. In een kleine inrijbak vindt ‘ie het niet zo leuk. Nee, ik ben nog lang niet uitgepuzzeld met Guance.”

In het Z2 was de Drentse titel voor Miriam Hollander met haar aansprekende Fries Kop Jansen Johnny Cash. De combinatie van RV Diever liep ruim een procent uit op Floos Vos en haar Happy-Feet DVF. Lisa van Mensvoort eindigde met Floran als derde, Marjan Hooge werd met Idem Dito vierde. In het Z1 ging de titel met indrukwekkende voorsprong naar Floor Vos en Indiana-Linda DFV. Gonnie Oelen werd in deze klasse tweede met Bodie.

🐴 Paardensportnoord

Deel dit bericht