archief
contact
+31 6 53239630

Edward Gal Nederlands kampioen met herboren Glock’s Zonik N.O.P.

🔴 ERMELO Edward Gal pakte zondag de titel bij het NK-dressuur. Hij won met Glock’s Zonik N.O.P. vrijdag al de Grand Prix en schreef op de zondag ook de kür op zijn naam.
CHIO Rotterdam 2018. Edward Gal in actie met GLOCK's Zonik.

Ermelo
STEGEN.NET | Knhs

Edward Gal pakte zondag de titel bij het NK-dressuur. Hij won met Glock’s Zonik N.O.P. vrijdag al de Grand Prix en schreef op de zondag ook de kür op zijn naam. Voor Zonik was het een prachtige rentree. Voor Gal was hij zijn tiende nationale titel, waarmee hij in de buurt komt van de 13 titels die Anky van Grunsven behaalde.

De totaalscore van Gal bedroeg 160,555. Hans Peter Minderhoud (156,952) werd in Ermelo tweede met Glock’s Dream Boy N.O.P, voor Emmelie Scholtens (155,120) met Apache.

CHIO Rotterdam 2018. Edward Gal in actie met GLOCK's Zonik.
Edward Gal met GLOCK’s Zonik. (archief)
📸 FEI | Arnd Bronkhorst

Gal behaalde zijn tien titels met vier verschillende paarden, Lingh, Totilas, Undercover en nu Zonik. ,,Elke titel is anders”, blikte hij terug. ,,Maar het blijft leuk en de tiende is speciaal. Ik voelde thuis al aan dat het beter ging met Zonik. Het is fijn dat dit nu weer op een wedstrijd is bevestigd.”

Virus

Na de Wereldruiterspelen in Tryon 2018 kwam Gal niet veel meer in wedstrijden uit met de nu 11-jarige hengst. ,,In de winter merkte ik dat het niet goed met hem ging. Een duidelijke oorzaak hebben we nooit kunnen vinden. Waarschijnlijk een virus. We hebben onze eigen veterinair en de teamveterinair erop gezet, maar waarschijnlijk heeft vooral de tijd zijn werk gedaan. De rust deed hem goed. Op een gegeven moment werden zijn bloedwaarden beter. Toen zijn we weer in training gegaan.”

Zonik is veranderd in de maanden van rust, merkte Gal. ,,Hij is wat makkelijker te berijden nu. Sterker in zijn lijf geworden. In het verleden nam hij het nog wel eens van mij over. Hij had veel beweging. Nu gaat dat beter. Bovendien is Zonik mooier geworden in zijn houding, in zijn hals. Waarschijnlijk is het een logische ontwikkeling. Hij is wat ouder geworden, maar nog steeds relatief jong. Hij heeft nog drie, vier jaar om beter te worden.”

De volgende wedstrijd voor Gal en Zonik is Geesteren, het tweede zogenoemde observatiemoment voor bondscoach Alex van Silfhout. ,,Daarna gaan we richting EK in Rotterdam toewerken. Het doel is een medaille. Daar gaan we voor.”

Emmelie Scholtens

Emmelie Scholtens eindigde voor het eerst op het podium. ,,Ik ben heel blij met deze medaille, en niet naast de minste ruiters. Heel tevreden dus. Vandaag was het best een pittig ritje met Apache. Het was onstuimig door de wind en daardoor schrok Apache een paar keer. Maar hij heeft ook hele mooie stukken laten zien.”

Persconferentie NK-dressuur 2019 Emmelie Scholtens
Emmelie Scholtens (links) tijdens de afsluitende persconferentie van het NK-dressuur 2019.
📸 Petra Duindam

Naast Apache heeft Emmelie ook de hengst Desperado als troef voor het EK. ,,We gaan gaandeweg het seizoen bepalen wie er mee gaat naar het EK. Desperado gaat mee naar Geesteren. Dat wordt zeker een belangrijke wedstrijd. Desperado is een heel bijzonder paard, maar misschien heeft hij nog wat langer tijd nodig.”


NK-dressuur 2019
Goud Edward Gal (Oosterbeek), Glock’s Zonik N.O.P. (v.Zack), 158.125
Zilver Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), Glock’s Dream Boy N.O.P. (v.Vivaldi), 149.541
Brons Emmelie Scholtens (Gorinchem), Apache (v.UB-40), 148.991

Total
14
Shares
gerelateerde berichten
Total
14
Share