Home » Emmelie Scholtens ‘dolgelukkig’ met prima debuut op EK Rotterdam
dressuur

Emmelie Scholtens ‘dolgelukkig’ met prima debuut op EK Rotterdam

Rotterdam
STEGEN.NET

Emmelie Scholtens droeg met haar persoonlijke topscore met Desperado van 76,087% keurig bij aan de zilveren medaille van het Nederlands dressuurteam op het EK Rotterdam. De combinatie is de laatste maanden als een raket omhoog geschoten. Scholtens, opgegroeid in het Groningse Onnen, heeft nu een duidelijk doel: zaterdag meedoen in de kür.

Met twee uitstekende paarden (Desperado en Apache) heeft Emmelie Scholtens (33) een plek veroverd in de Nederlandse equipe en lijkt haar status gevestigd, ook met het oog op de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

Emmelie Scholtens Desperado
Emmelie Scholtens en Desperado bezig aan hun proef bij de landenwedstrijd.
📸 Jacob Melissen

Zelf zegt ze daarover: ,,Edward Gal is onomstreden. Ik vind het echt geweldig dat ik nu deel uit mag maken van dit team, want ik vind het een eer dat ik met hem mag trainen. Met Hans Peter denk ik dat ik samen deel uitmaak van het vaste drietal binnen het Nederlands team, waarmee we naar Tokio willen. Rond de vierde plek is nog concurrentie”, zegt Scholtens in het Algemeen Dagblad.

,,Ik ben altijd een groot fan geweest van de paardensport”, vertelt de Groningse van oorsprong, die het Noorden verliet om stappen te kunnen maken in de sport. Zij verkaste naar Schijndel, waar zij zich vestigde op het bedrijf van Nico en Madeleine Witte. Met hun zoon, haar partner Jeroen, vestigde zij zich zo’n vijf jaar geleden in Gorinchem. Eerst op het centrum van Ad Valk en anno 2019 met een eigen trainingsstal aan de Vlietskade in de Bliekenstad.

Op het EK Rotterdam staat Scholtens na de landenwedstrijd individueel op de 13e plaats. Nederland behaalde zilver, nadat Charlotte Dujardin werd gediskwalificeerd omdat er bloeddruppels werden gevonden op de flank van haar paard. Eerst wacht nog de Grand Prix Special. Voor de kür komen de beste 15 uit de GPS in aanmerking.

Zenuwachtig

Scholtens: ,,Ik ben ontzettend blij dat onze rit heeft bijgedragen aan het succes van het Nederlandse team. Dat maakt deze medaille veel waardevoller dan wanneer ik slechts het vierde lid van het team was geweest. Voor mijn rit was ik echt zenuwachtig, want je wilt o zo graag iets extra’s toevoegen. Ik kan dan ook niet onder woorden brengen hoe gelukkig ik ben met onze prestatie.’’

Scholtens maakte in Rotterdam haar debuut op dit niveau. ,,Wat me wel is opgevallen is dat de jury je op voorhand al op een bepaald percentage heeft ingedeeld. Voor mij was dat nu een nadeel. Maar ik heb de jury er hopelijk van overtuigd dat ze me hoger moeten inschatten en dat kan in Tokio alleen maar in mijn voordeel werken.”

Haar rit zal zeker onderwerp van gesprek en discussie zijn bij de jurybijeenkomst, waar de waarderingen van de juryleden door het ‘inspectiepanel’ worden geëvalueerd. Henk van Bergen, lid van dit panel, was van mening dat de waardering van de jury voor de rit van Emmelie hoger had mogen uitvallen.


Deel dit met je vrienden