Martin Fuchs Europees kampioen, Marc Houtzager achtste

Share
  • 25 augustus 2019 19:32

door: redactie, 25 augustus 2019 19:32

📌 Rotterdam
📝 STEGEN.NET
📸 Jacob Melissen

Martin Fuchs is in Rotterdam gekroond als Europees kampioen bij de springruiters. De nummer twee van de WK vorig jaar in de Verenigde Staten was met zijn paard Clooney 51 de beste in het Kralingse Bos.

Fuchs bleef ook tijdens de laatste omloop foutloos en zag even later dat de Britse klassementsleider Ben Maher er op een van de laatste hindernissen wel een balk afgooide.

Het podium bij het EK Springen. Zilver Ben Maher, Goud Martin Fuchs en Brons Jos Verlooy.
📸 Jacob Melissen

Maher moest met Explosion W genoegen nemen met het zilver, de Belg Jos Verlooy (met Igor) nam na het goud in de landenwedstrijd ook individueel brons mee naar huis. Wereldkampioene Simone Blume uit Duitsland eindigde als vierde, vlak voor haar landgenoot Marcus Ehning.

Martin Fuchs Clooney
Europees kampioen Martin Fuchs en Clooney.
📸 Jacob Melissen

De beslissende omloop werd verstoord door twee dierenactivisten, die tijdens de ronde van Marc Houtzager het parcours op kwamen. De schaars geklede vrouwelijke activisten hadden onder meer de teksten ‘EK abuse’ en ‘Stop horse slavery’ op hun lijf geschreven.

Toegesnelde beveiligers pakten de vrouwen op in de ring terwijl Houtzager zijn ronde afmaakte. Eén van de activisten kreeg terwijl ze werd afgevoerd een schop van een boze toeschouwer.

Houtzager wist ondanks de commotie foutloos te blijven met Sterrehof’s Calimero. De Nederlandse ruiter overschreed weliswaar net de tijdslimiet, maar dat strafpunt werd hem kwijtgescholden vanwege de commotie in de ring.

Door de correctie eindigde Houtzager uiteindelijk als achtste in plaats van op een negende plaats. ,,Wat betreft mijn individuele resultaat is dit EK geslaagd. Calimero sprong geweldig. We hadden een pechfout in de eerste omloop vandaag op de laatste hindernis. Ook eerder in de week viel er een balk die met een beetje geluk anders misschien wel was blijven liggen. Op dit niveau moet nu eenmaal alles kloppen, anders wordt het afgestraft.‚ÄĚ
Bij aanvang van de eerste omloop begon Frank Schuttert vanaf een zeventiende plaats in het tussenklassement aan zijn ronde met Lyonel D. Waar Schuttert zijn rit voortvarend begon, besloot hij het parcours voortijdig te verlaten na enkele fouten. ,,Ik had gehoopt dit kampioenschap met een foutloze ronde af te sluiten, maar dat is helaas niet gelukt.

Individueel klassement EK-springen 2019:

  1. Martin Fuchs (Zwi) – Clooney , 4.46
  2. Ben Maher (Gbr) – Explosion W, 4.62
  3. Jos Verlooy (Bel) – Igor, 6.68
  4. Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Calimero, 12.20
  5. Frank Schuttert (Ommen) – Lyonel D, RET