Goud voor Young Riders op EK dressuur

Share
  • 18 augustus 2020 19:04

door: KNHS, 18 augustus 2020 19:04

📌 PILISJÁSZFALU
📝 STEGEN.NET | KNHS
📸 Equigeniek

Het dressuurteam Young Riders, met onder andere Marten Luiten, heeft goud gewonnen in de landenwedstrijd op het Europees kampioenschap in Hongarije. ,,Hier zijn geen woorden voor”, aldus een dolgelukkige bondscoach Monique Peutz.

In de enerverende landenwedstrijd hield het Nederlandse jeugdteam de Duitse equipe op minder dan een procent achterstand. Brons was er voor de Deense ploeg.

Het Duitse team had voorafgaand aan het kampioenschap wat problemen met de fitheid van hun paarden. Desondanks zetten de drie overgebleven Duitse amazones proeven neer die beloond werden met de derde, vierde en vijfde plek.

Het uitvallen van KNHS Talenteamlid Thalia Rockx zette de verhoudingen in de landenwedstrijd op scherp. Marten Luiten, eveneens lid van het KNHS Talenteam, moest als laatste starter 74,91% bij elkaar rijden om het teamgoud veilig te stellen. Koelbloedig reed de 18-jarige ruiter uit Winschoten een proef van hoge kwaliteit, om ruimschoots over die benodigde score heen te gaan.

,,Hier zijn geen woorden voor, het moet nog even indalen”, meldt een trotse Monique Peutz, die voor het eerst in haar loopbaan als bondscoach de Young Riders het hoogste podium zag halen in de landenwedstrijd. ,,Het was een landenwedstrijd met gemengde gevoelens. Zo spannend dat ik op het laatst niet meer stil kon staan. Het gaat om het kwalitatief goede rijden en daar blinken al onze ruiters in uit. Alle paarden zijn mooi van de hand af; er staat geen druk op en toch zijn ze in staat om het maximale te laten zien. Ondanks dat het zo spannend was, is dat het echte genieten.”

KNHS Talenteamlid Daphne van Peperstraten zette met Greenpoint’s Cupido (v. Johnson) met 75,88% de leidende score neer. ,,Een dijk van een proef”, stelt Peutz. ,,Daphne reed heel gecontroleerd en liet nergens een steekje vallen. Er lag best wel wat druk op zowel Daphne als Marten, maar ze zijn allebei mentaal heel sterk en konden zich focussen op het goede rijden. Ook Marten reed een heel sterke proef, voor mij doen Daphne en Marten niet voor elkaar onder.”

Luiten en zijn Fynona (v. Ampère) kwamen tot 75,82%, wat de tweede plaats in het klassement betekent. EK-debutante Quinty Vossers zette met Hummer (v. Charmeur) een sterke proef neer die beloond werd met 71,23% en de negende plaats.

Bloedregel

Thalia Rockx begon ijzersterk aan haar proef in het naderende noodweer. Helaas sprong haar paard Golden Dancer de la Fazenda een keer opzij in het losrijden, waarbij de ruin met zijn voorbeen zijn onderlip raakte. ,,Vanwege het weer konden we dat op het losrijterrein niet zien. Thalia stond op ruim 74%, totdat de jury belde omdat er bloed zichtbaar was. Heel zuur, want ook deze amazone is in topvorm.”

foto: Equigeniek

EK dressuur
Young Riders 2020
TeamPaardenscore
1.Nederland
Quinty Vossers (Doetinchem)
Thalia Rockx (Roosendaal)
Daphne van Peperstraten (Oude-Tonge)
Marten Luiten (Winschoten)

Hummer
Golden Dancer de la Fazenda
Greenpoint’s Cupido
Fynona
222,94
71.235%
uitsl
75.823%
75.823%
2.Duitsland220,03
3.Denemarken215,79