Jacqueline Windt Drents kampioen dressuur: ‘jeetje wat een comeback’

Jacqueline Windt Drents kampioen dressuur: ‘jeetje wat een comeback’

5 augustus 2018 10:56 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 3 minuten

blokjeExloo | Stegen.net
Jacqueline Windt is de nieuwe Drents kampioen ZZ-licht dressuur. Als eerste reserve plaatste ze zich met Frodo voor de finale in Exloo, waar ze iedereen, inclusief zichzelf verraste. Floor Vos imponeerde met twee Drentse titels: in het M2 en het Z1. Floor van Manen werd Z2-kampioen.

Jacqueline Windt en Frodo tijdens hun kür bij het Drents kampioenschap.

Jacqueline Windt en Frodo tijdens hun kür bij het Drents kampioenschap.
Steven Stegen

Jacqueline Windt nam het woord zelf in de mond: een comeback. ,,Jeetje, ik ben 51 en dan word ik Drents kampioen! En dat terwijl ik zonder enige verwachting ben gestart, we stonden reserve.” Ze leek het zelf haast niet te kunnen bevatten. Terwijl Windt toch ooit tot de meest succesvolle amazones van Drenthe mocht worden gerekend. Met haar toenmalige toppaard Don Bijou gooide ze in de jaren ’90 hoge ogen.

Het jaar 1999 bracht de ommekeer. Op de Hippiade viel Jacqueline Windt van een paard en raakte ze ernstig geblesseerd. ,,Anderhalf jaar kon ik maar heel weinig. Daarna was het moeilijk om de draad weer op te pakken. Eigenaren hadden natuurlijk hun paarden opgehaald. Ik moest weer opnieuw beginnen.”

Jacqueline Windt: Frodo heeft een klein hartje

Klein hartje
Met de als veulen aangekochte Frodo, inmiddels acht jaar, is Jacqueline Windt nu weer helemaal terug. Eigenlijk kwam het Drents kampioenschap misschien nog wel wat vroeg voor het paard. De Vivaldi-nakomeling, uit een moeder van Cabochon, mist nog een beetje de ervaring. ,,Hij is de laatste jaren nog hard gegroeid en het is ook een paard met een klein hartje. Hij vond het beste spannend vandaag.”

Ondanks een fout in de halve pirouette en wat kleine storingen liep Frodo met Wind wel naar de overwinning in de kür, nadat ze in de eerste proef nog als tweede waren geëindigd. Met een gemiddelde van 66,188% kaapte Windt de titel voor de neus van Maaike ten Hoor weg. Ten Hoor werd met LED for Lights Zamara Sue derde in de proef en tweede in de kür, met een gemiddelde van 65,473%.

Voor Judith Werkman waren de druiven uiteindelijk zuur en Werkman zal het kampioenschap ongetwijfeld snel willen vergeten. Ze plaatste zich met twee paarden voor de finale ZZ-licht, maar een lichte blessure van Gaucho maakte dat ze dit paard uit voorzorg terugtrok, waardoor Jacqueline Windt dus kon starten. Met haar andere paard Guance (v. Ampère) won Werkman de eerste proef. Maar in de kür kwam ze niet verder dan de vijfde plek. De twee juryleden keken erg verschillend tegen haar proef aan en zaten met scores van 58,875% en 66,875% wel erg ver uit elkaar.

Floor van Manen
In het Z2 was de Drentse titel voor Floor van Manen en Gregor (v. Quarterback). In de verplichte proef liep deze combinatie bijna zes procent uit op de concurrentie. In de kür werd de leerling van Loes Corsel tweede, na een aantal schrikmomenten op de korte zijde bij het publiek. Met een gemiddelde van 70,618% werd Van Manen als kampioen gehuldigd.

Floor van Manen rijdt Grego naar de Drentse titel in het Z2.

Floor van Manen rijdt Gregor naar de Drentse titel in het Z2.
Steven Stegen

Elviera Boverhof werd in het klassement tweede. In de proef werd ze vijfde, maar ze won de afsluitende kür met Virginia met de hoogste dagscore van 73,938%. Laatste en eerste werd Boverhof dus in de verschillende proeven met Virginia van fokker/eigenaar Nel ten Heuvel. Virginia viel op door de heerlijke draf.

Floor Vos
Voor Floor Vos was het een topdag. De amazone werd voor eigen publiek Drents kampioen in het M2 met Indiana-Linda. Daarna werd ze ook nog kampioen in het Z1 met Happy-Feet met een royale voorsprong van vier procent.

Floor Vos werd Z1-kampioen van Drenthe met Happy-Feet.

Floor Vos werd Z1-kampioen van Drenthe met Happy-Feet.
Steven Stegen

In het Z2 werd Vos derde met Go-Girl, die in de kür met name in de de drafonderdelen de fut een beetje kwijt leek. Maar Floor Vos kon met recht tevreden zijn. ,,Ze moeten me echt even knijpen, wat een kampioenschap!”, zo meldde ze op Facebook.

Bij de Z2 voor pony’s domineerde Lisa Hamminga de strijd. Ze pakte met grote voorsprong de Drentse titel met haar pony Golden Delight. Het Z1 grote maat werd gewonnen door Soily Brookman met Ziggy AW. Marcella Berends werd kampioen Z kleine maat met Allstar. Inge Oelen pakte de titel in het M2 met Hanzehof’s Dylan.

Lees ook: Viertal Stidalruiters grijpt Drentse titels

Foto’s bekijken en bestellen? Klik dan hier

Uitslag Drents kampioenschap dressuur 2018 ZZ-licht

ruiterpaard
1.Jacqueline Windt Frodo
v. Vivaldi
66,188%
2.Maaike ten Hoor Zamara
v. Solitair
65,473%
3.Judith Werkman Guance
v. Ampère
65,223%
4.Maaike ten Hoor Winder-Don
v. Don Primero
64,657%
5.Cecile Smit Elabita Dyloma
v. Corland
63,344%Deel dit bericht