Edward Gal en GLOCK’s Total US winnen GP-debuut in Tolbert

Share
  • 13 februari 2021 20:14

door: redactie, 13 februari 2021 20:14

📌 Tolbert
📝 KNHS | paardensportnoord

Edward Gal was zaterdag in de HJC-manege de man van de dag bij de Kadervorming en Uitzendwedstrijd (K&U). Onder Gal maakte GLOCK’s Total US een winnend debuut in de Grand Prix, terwijl de ruiter uit Oosterbeek ook nog tweede werd met GLOCK’s Toto Jr N.O.P.

Drie nazaten van de onlangs overleden Totilas voerden in Tolbert het klassement aan in de Grand Prix. Naast de beide paarden van het Glock Horse Performance Center eindigde Marlies van Baalen met Go Legend op de derde plaats.

De combinaties in de Zware Tour trapten de wedstrijd zonder publiek af. Regerend Nederlands kampioen Edward Gal debuteerde in de Grand Prix met GLOCK’s Total US en overtuigde direct met een topscore van 80.73%. Hiermee zette hij ook direct zijn eerste score neer voor het Olympische kader.

De KWPN-hengst blonk uit in de piaffe-passage tour. Wat kan de zoon van Totilas gaan zitten en wat heeft hij een macht! Ook in de galoppirouettes neemt Total US veel gewicht over op de achterhand en draait ze op een dubbeltje. De slotlijn was spectaculair, waarin Gal en Total US met gemak nog eens vijftien passen op de plaats piaffeerde.

Ook met zijn kampioenspaard GLOCK’s Toto Jr. N.O.P. scoorde Edward Gal hoog. Het evenbeeld van zijn vader Totilas was fris en vol energie in de proef. Hij showde zijn enorme aanleg voor de piaffe en passage. Ook de drafappuyementen verliepen zeer goed, groot scharend en met veel schwung gereden. Daarna volgde een uitmuntende uitgestrekte stap. In de galoptour toonde het paard iets spanning, maar Gal managede de hengst met veel gevoel en zonder fouten naar de laatste groet. Het paar scoorde 79.71%, goed voor de tweede plaats.

Super geregeld

Gal: ,,Het is hier super geregeld en beide paarden hebben zich heel fijn laten zien. Deze wedstrijd is super om voor het eerst weer van start te gaan. Het is niet zo druk rond de ring waardoor de paarden veel vertrouwen krijgen. Ik ben heel blij met beide paarden. GLOCK’s Toto Jr N.O.P is iets meer een krachtpatser Total US iets eleganter, maar het is geweldig om twee van zulke paarden te hebben op weg naar Tokio, want dat is het doel.”

Op de derde plaats eindigde Marlies van Baalen. Ze reed de moeilijke Grand Prix Special, maar daarin kwam het talent van Go Legend mooi naar voren, mooie piaffes en passage met goede overgangen. Ook in het galopgedeelte bleef het paard mooi berg op en op lengte. Het paar toonde de oefeningen met veel gemak. De score voor Marlies van Baalen en Go Legend kwam uit op een knappe 77.23%.

De vierde plaats was voor Vincent van Gasselt met Delacroix II (v. De Niro) die met 74.24% ook een Olympisch kaderscore reed. Vier ruiters gingen over de aangescherpte grens voor een Olympische kaderscore van 74%.

Uitslag Zware Tour zaterdag:

  1. Edward Gal – GLOCK’s Total US (v. Totilas), 80.73%
  2. Edward Gal – GLOCK’s Toto Jr. N.O.P. (v. Totilas), 79.71%
  3. Marlies van Baalen – Go Legend (v. Totilas), 77.23%
  4. Vincent van Gasselt – Delacroix II (v. Dancier), 74.24%
  5. Diederik van Silfhout – Pin Rock’s Foxfire Blitz (v. Fernet), 73.55%