Nederlands kampioen Edward Gal verkeert in luxepositie

Share
  • 6 juni 2021 20:30

door: KNHS, 6 juni 2021 20:30

📌 Ermelo
📝 paardensportnoord | KNHS

Op weg naar de Olympische spelen in Tokio verkeert Nederlands kampioen Edward Gal in een luxepositie. Hij zal over een maand tijdens het CHIO in Rotterdam moeten kiezen of hij met zijn huidige kampioenspaard Glock’s Total U.S. of met GLOCK’s Toto jr N.O.P. naar Japan gaat.

Het NK dressuur, dat zonder publiek werd verreden, was de eerste observatiewedstrijd voor de dressuurruiters richting de Olympische spelen. Edward Gal bezette in het eerste onderdeel op zaterdag de eerste en tweede plaats. In de finale, de Kür op Muziek, mocht Gal zijn titel maar met een paard verdedigen. Hij koos voor de 9-jarige Glock’s Total U.S. en dat leverde een score op van 85.625%. Daarmee was de titel een feit. Met Glock’s Toto jr. N.O.P., waarmee hij vorig jaar kampioen werd, heeft hij een tweede toppaard. Een luxe positie.

Gal: ,,Ik vind het nog moeilijk te zeggen welk van de twee paarden mijn voorkeur heeft voor Tokio. Ik heb met deze twee paarden nog weinig wedstrijdervaring. In Rotterdam zal ik een keuze moeten maken.”

De kampioen vervolgt: ,,Toto jr is meer een krachtpatser en Total U.S. is meer een elegante beweger. Ze geven allebei een heel goed gevoel. Toto is meer een macho, Total is meer een soesie.” Beide hengsten zijn zonen van Totilas, waarmee Edward Gal in 2009 en 2010 alle records aan diggelen reed. Hij miste met Totilas in 2012 de spelen van Londen. Negen jaar later hoort Gal zonen van de zwarte wonderhengst waarmee hij zich weer bij de wereldtop kan rijden.

Zilver voor Minderhoud

Hans Peter Minderhoud won wederom zilver met de inmiddels dertienjarige Glock’s Dream Boy N.O.P. ,,Ik was heel blij met hoe hij liep, zowel vandaag als gisteren. Het beeld wordt steeds mooier en ik hoorde van veel mensen dat het er weer beter uitzag. Daar doe ik hard mijn best voor. Ik vind dat hij nog steeds verder verbetert. Mijn voorkeur gaat voor Tokio uit naar Dream Boy. Ik ken hem door en door en heb veel routine met hem opgebouwd. Dat heb je op een groot kampioenschap ook gewoon nodig.”

Dinja van Liere debuteerde op het NK Dressuur bij de senioren met de bronzen medaille met de negenjarige hengst Hermès. Ze won ook nog de kleine finale, de Grand Prix, met de merrie Haute Couture. ,,Heel cool om naast deze twee mannen te zitten”, lacht Van Liere achter de tafel tijdens de persconferentie, zittend naar Gal en Minderhoud. ,,Ik focus me nu op Rotterdam en hoop daar heel goed te rijden. Wat er daarna gaat gebeuren, hangt natuurlijk ook af van wat de bondscoach bepaalt.”

Geen zenuwen

Van Liere: ,,Dan zien we het wel. Ik heb geloof in allebei mijn paarden. Ik had geen last van zenuwen. Ik heb internationaal ervaring opgedaan bij de U-25 en daar Grand Prix leren rijden. Nu is het voor het eggie. Hermès is een super fijn paard die echt gemaakt is voor de Grand Prix. Hij blinkt echt uit in de piaffe en passage, ook de series doet hij heel mooi. Hij kan heel mooi sluiten en de verzameling heel goed aan. Ik heb echt een band met hem opgebouwd.”

Saillant detail is dat Van Liere GLOCK’s Total U.S. van Edward Gal als jong paard heeft opgeleid.