archief
contact
+31 6 53239630

Friese hengst Mario fan Bokkum zet car­ri­ère voort in Zuid-Afrika

ūüďĆ DE WILP ‚ÄĒ De Friese hengst Mario fan Bokkum gaat zijn car¬≠ri¬≠√®re voort¬≠zet¬≠ten in Zuid-Afrika. De Jasper-nako¬≠me¬≠ling viel onder Harmina Holwerda op tij¬≠dens het Friese dres¬≠suur sti¬≠mu¬≠le¬≠rings¬≠plan MGPNGP en het EK voor Friese paarden. 

ūüďĆ De Wilp
ūüďĚ paar¬≠den¬≠sport¬≠noord
ūüďł Karin Sevink

De Friese hengst Mario fan Bokkum gaat zijn car­ri­ère voort­zet­ten in Zuid-Afrika. De Jasper-nako­me­ling viel onder Harmina Holwerda op tij­dens het Friese dres­suur sti­mu­le­rings­plan MGPNGP en het EK voor Friese paarden.

De prach¬≠tige zwarte hengst was eigen¬≠dom van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder en heeft een gewel¬≠dige sport¬≠car¬≠ri¬≠√®re ach¬≠ter de rug, zowel onder het zadel als in het tuig.

Vanwege de ver¬≠koop staat MGPNGP Mario fan Bokkum momen¬≠teel in qua¬≠ran¬≠taine bij Horses2Fly, waar¬≠bij hij wel kan wor¬≠den door¬≠ge¬≠traind door Sybren Minkema en Harmina Holwerda. Na aan¬≠komst in zijn nieuwe thuis¬≠land zal ‚Äėsuper Mario‚Äô opnieuw een maand in qua¬≠ran¬≠taine moeten.

Harmina Holwerda en Mario fan Bokkum.
ūüďł Karin Sevink

Harmina Holwerda kreeg Mario in 2017 onder het zadel en won diverse fina¬≠les en was als vijf¬≠ja¬≠rige Europees Kampioen. Dit her¬≠haalde zich als zes en zeven jarige. 

Ook het tui­gen zat deze Jasperzoon in het bloed en wist daarin ook goed te pres­te­ren. De emo­tie zat ook hoog toen Mario fan Bokkum de ene dag van de Pavo Fryso Bokaal de dres­suur won en de andere dag het tui­gen met Sybren Minkema, een bij­zon­der staal­tje werk­wil­lig­heid en veelzijdigheid.

Harmina Holwerda poseert met ‚Äėsuper Mario‚Äô.
ūüďł Ryanne Tigchelaar | RM Photography

Maar wat maakt ‚Äėsuper‚Äô Mario zo‚Äôn bij¬≠zon¬≠dere Fries? We vroe¬≠gen het aan Harmina Holwerda

‚ÄěHet moment dat ik op Mario stapte voelde ik al dat het een heel bij¬≠zon¬≠der paard was. Zoveel go en werk¬≠wil¬≠lig¬≠heid, een beetje het Totilasgevoel. Alles wat ik vroeg wilde hij wel voor me doen. Als 5‚ÄĎjarige werd hij met¬≠een M2 kam¬≠pi¬≠oen. Als 6‚ÄĎjarige deden we in janu¬≠ari mee met de Friese Kampioenschappen en ook daar werd hij kam¬≠pi¬≠oen. Ik moest erg oplet¬≠ten dat we niet te hard gin¬≠gen want Mario kende geen grenzen.‚ÄĚ

Meer info over MGPNGP in dit eer­dere artikel.

‚ÄěEen beetje jam¬≠mer is het wel dat ik niet de vol¬≠le¬≠dige oplei¬≠ding met Mario af heb kun¬≠nen maken, we reden lichte tour en dan is de Grand Prix wel erg dicht¬≠bij. Maar als zo‚Äôn goed adres voor¬≠bij komt en Mario nog veel van zich kan laten horen dan is het een keuze die de eige¬≠na¬≠ren (in over¬≠leg) heb¬≠ben moe¬≠ten maken om hem toch te verkopen.‚ÄĚ

Hoe was het om deel te mogen nemen aan het pro¬≠ject Mei Grand Prix Nei Grand Prix?

‚ÄěIk heb veel geleerd van Rien van der Schaft, het was echt een aan¬≠vul¬≠ling op mijn eigen trai¬≠ning. Via zijn sys¬≠teem wil ik al mijn paar¬≠den die ik rijd oplei¬≠den en zo geef ik ook mijn leer¬≠lin¬≠gen les. Daarnaast is het een mooi pro¬≠ject en erg blij dat het KFPS ons de moge¬≠lijk¬≠heid heeft gege¬≠ven om daar aan deel te nemen.‚ÄĚ

Wat zeg­gen anderen?

Rien van der Schaft

‚ÄěNatuurlijk snap ik dat een paard als Mario ver¬≠kocht kan wor¬≠den. Echter als trai¬≠ner van MGPNGP vind ik het erg jam¬≠mer. Ik hoop dat er zo snel moge¬≠lijk voor Harmina een nieuwe kans komt om de trai¬≠nin¬≠gen voort te zet¬≠ten. Ze is een zeer gemo¬≠ti¬≠veerde, geta¬≠len¬≠teerde en pret¬≠tige leer¬≠ling. Altijd alles tot in de punt¬≠jes ver¬≠zorgd met veel liefde voor het paard, kwam ze altijd trouw de les¬≠sen volgen.‚ÄĚ

Doede Santema van MGPNGP en auteur Petra Duindam

‚ÄěHarmina is een fijn per¬≠soon om in het pro¬≠ject te heb¬≠ben, niet op de voor¬≠grond aan¬≠we¬≠zig maar ze weet ook wel wat ze wil. Ze is enthou¬≠si¬≠ast in het les¬≠ge¬≠ven en kan de din¬≠gen goed uit¬≠leg¬≠gen. Haar juni¬≠o¬≠ren reden ook graag bij haar.‚ÄĚ

Fokker van het jaar 2020 Bouke de Boer over zijn fokproduct

‚ÄěAls fok¬≠ker stond Mario Gielen nog op het papier. Door omstan¬≠dig¬≠he¬≠den had ik het papier nog niet op mijn naam geschre¬≠ven. Maar Mario fan Bokkum is echt bij mij gefokt en gebo¬≠ren. Als veu¬≠len was het al een heel bij¬≠zon¬≠der hel¬≠der dier, hij had veel weg van zijn vader Jasper 366. Veel tritt in de benen en erg loop¬≠lus¬≠tig. Als 2 ¬Ĺ jarige is Mario aan Sybren en Jolanda ver¬≠kocht. Jolanda viel voor zijn sterke ach¬≠ter¬≠been. Hij is niet aan¬≠ge¬≠bo¬≠den op de heng¬≠sten¬≠keu¬≠ring, maar is recent wel ster geworden. ‚ÄĚ


gerelateerde berichten
Total
2
Share