Friese hengst Mario fan Bokkum zet carrière voort in Zuid-Afrika

  • 10 februari 2021 11:04
door: Petra Duindam, 10 februari 2021 11:04

📌 De Wilp
📝 paardensportnoord
📸 Karin Sevink

De Friese hengst Mario fan Bokkum gaat zijn carrière voortzetten in Zuid-Afrika. De Jasper-nakomeling viel onder Harmina Holwerda op tijdens het Friese dressuur stimuleringsplan MGPNGP en het EK voor Friese paarden.

De prachtige zwarte hengst was eigendom van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder en heeft een geweldige sportcarrière achter de rug, zowel onder het zadel als in het tuig.

Vanwege de verkoop staat MGPNGP Mario fan Bokkum momenteel in quarantaine bij Horses2Fly, waarbij hij wel kan worden doorgetraind door Sybren Minkema en Harmina Holwerda. Na aankomst in zijn nieuwe thuisland zal ‘super Mario’ opnieuw een maand in quarantaine moeten.

Harmina Holwerda en Mario fan Bokkum.
📸 Karin Sevink

Harmina Holwerda kreeg Mario in 2017 onder het zadel en won diverse finales en was als vijfjarige Europees Kampioen. Dit herhaalde zich als zes en zeven jarige.

Ook het tuigen zat deze Jasperzoon in het bloed en wist daarin ook goed te presteren. De emotie zat ook hoog toen Mario fan Bokkum de ene dag van de Pavo Fryso Bokaal de dressuur won en de andere dag het tuigen met Sybren Minkema, een bijzonder staaltje werkwilligheid en veelzijdigheid.

Harmina Holwerda poseert met ‘super Mario’.
📸 Ryanne Tigchelaar | RM Photography

Maar wat maakt ‘super’ Mario zo’n bijzondere Fries? We vroegen het aan Harmina Holwerda

,,Het moment dat ik op Mario stapte voelde ik al dat het een heel bijzonder paard was. Zoveel go en werkwilligheid, een beetje het Totilasgevoel. Alles wat ik vroeg wilde hij wel voor me doen. Als 5-jarige werd hij meteen M2 kampioen. Als 6-jarige deden we in januari mee met de Friese Kampioenschappen en ook daar werd hij kampioen. Ik moest erg opletten dat we niet te hard gingen want Mario kende geen grenzen.”

Meer info over MGPNGP in dit eerdere artikel.

,,Een beetje jammer is het wel dat ik niet de volledige opleiding met Mario af heb kunnen maken, we reden lichte tour en dan is de Grand Prix wel erg dichtbij. Maar als zo’n goed adres voorbij komt en Mario nog veel van zich kan laten horen dan is het een keuze die de eigenaren (in overleg) hebben moeten maken om hem toch te verkopen.”

Hoe was het om deel te mogen nemen aan het project Mei Grand Prix Nei Grand Prix?

,,Ik heb veel geleerd van Rien van der Schaft, het was echt een aanvulling op mijn eigen training. Via zijn systeem wil ik al mijn paarden die ik rijd opleiden en zo geef ik ook mijn leerlingen les. Daarnaast is het een mooi project en erg blij dat het KFPS ons de mogelijkheid heeft gegeven om daar aan deel te nemen.”

Wat zeggen anderen?

Rien van der Schaft

,,Natuurlijk snap ik dat een paard als Mario verkocht kan worden. Echter als trainer van MGPNGP vind ik het erg jammer. Ik hoop dat er zo snel mogelijk voor Harmina een nieuwe kans komt om de trainingen voort te zetten. Ze is een zeer gemotiveerde, getalenteerde en prettige leerling. Altijd alles tot in de puntjes verzorgd met veel liefde voor het paard, kwam ze altijd trouw de lessen volgen.”

Doede Santema van MGPNGP en auteur Petra Duindam

,,Harmina is een fijn persoon om in het project te hebben, niet op de voorgrond aanwezig maar ze weet ook wel wat ze wil. Ze is enthousiast in het lesgeven en kan de dingen goed uitleggen. Haar junioren reden ook graag bij haar.”

Fokker van het jaar 2020 Bouke de Boer over zijn fokproduct

,,Als fokker stond Mario Gielen nog op het papier. Door omstandigheden had ik het papier nog niet op mijn naam geschreven. Maar Mario fan Bokkum is echt bij mij gefokt en geboren. Als veulen was het al een heel bijzonder helder dier, hij had veel weg van zijn vader Jasper 366. Veel tritt in de benen en erg looplustig. Als 2 ½ jarige is Mario aan Sybren en Jolanda verkocht. Jolanda viel voor zijn sterke achterbeen. Hij is niet aangeboden op de hengstenkeuring, maar is recent wel ster geworden. “