Rhinopneumonie in Spanje zet paardensport opnieuw stil

Share
  • 2 maart 2021 09:19

door: redactie, 2 maart 2021 09:19

📌 Vejer de la Frontera
📝 paardensportnoord

De FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonie-virus in Spanje. De maatregel treft tien landen van het Europese vasteland, waaronder Nederland, zo meldt de KNHS.

Ook de Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, dat volgende week zou beginnen valt onder het verbod. Voor de Dutch Masters betekent het de tweede opeenvolgende afgelasting.

Het rhinopneumonie-virus dook ruim een week geleden op tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera. Inmiddels zijn er in meerdere landen gerelateerde uitbraken, waaronder in Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Vier paarden overleden

De uitbraak van het rhinopneumonie-virus heeft verstrekkende gevolgen voor de paardensportwereld. Naast vier overleden springpaarden en 84 paarden met symptomen is er sprake van nog eens elf paarden die in externe klinieken worden behandeld.

Om de paarden in Spanje te behandelen hebben de twee reguliere wedstrijddierenartsen assistentie gekregen van negentien Spaanse collega’s, daarnaast zijn ook dierenartsen uit Zwitserland, Duitsland en Frankrijk onderweg om de helpende hand te bieden.

Verder zijn er twintig noodstallen vanuit Frankrijk onderweg, die geplaatst zullen worden bij het Valencia Equine Hospital, om plaats te bieden aan paarden die niet langer op het wedstrijdterrein kunnen verblijven.