‘Ernst rhinopneumonie-virus in Spanje niet direct onderkend’

Share
  • 3 maart 2021 13:58

door: redactie, 3 maart 2021 13:58

📌 Utrecht
📝 paardensportnoord | Trouw

Ondanks de uitbraak in Spanje van het besmettelijke rhinopneumonie-virus zijn toch honderden paarden uitgewaaierd over heel Europa, met als gevolg dat de paardensport de komende tijd stil ligt. ,,Op het moment dat het virus rond ging is de ernst niet direct onderkend”, vindt Prof. dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan.

Professor Sloet geldt als de autoriteit op het gebied van rhino. Sloet schreef in 1979 haar afstudeerscriptie over het rhinopneumonievirus en is een belangrijk adviseur voor de KNHS en het KWPN.

Een paard met rhinopneumonie hangt in de takels ter ondersteuning (archieffoto).

Dagblad Trouw sprak met Sloet, die verbonden is aan de universiteit van Utrecht. Dat de uitbraak in Spanje de publiciteit haalt komt volgens Sloet door het grote aantal paarden dat er bij betrokken is. ,,De ernst is niet direct onderkend. Er zijn honderden paarden over heel Europa uitgewaaierd. Dat is iets wat bij een uitbraak op een bedrijf niet gebeurt en door de omvang van de wedstrijd krijg je een uitbraak van een orde die je je nauwelijks kunt voorstellen.”

De paarden die al enige tijd terug vanuit Spanje in Nederland zijn teruggekeerd hebben volgens hun ruiters geen symptomen. ,,Dat gaat gelukkig goed”, zegt Sloet. ,,We zijn er wel goed mee weggekomen. Ik heb begrepen dat ze in België en Frankrijk problemen hebben met paarden die waren teruggekomen. Dat is bij ons niet gebeurd.”

Dat beeld heeft springruiter Michael Greeve uit Veeningen ook, zo zegt hij tegen Dagblad van het Noorden. ,,Wij waren net op tijd weg. Ik durfde de terugreis aan, omdat mijn paarden gezond waren. Op 23 februari waren ze terug. Uit voorzorg staan ze wel in quarantaine, ik wil geen enkel risico lopen.”

Hoe het virus toe heeft kunnen slaan bij de Sunshine Tour is gissen. Feit is dat honderden paarden bijeen kwamen. Niet alle paarden nemen deel aan de hele cyclus, zodat er het nodige verloop is geweest.