Jumping Amsterdam weer afgelast, maar Exloo en Tolbert gaan door

Share
  • 22 december 2021 15:56

door: redactie, 22 december 2021 15:56

📌 Amsterdam | Beilen
📝 paardensportnoord

De nieuwe lockdown in verband met corona zorgt voor vrijwel stilstand van de hippische sport. Jumping Amsterdam, gepland van 27 tot en met 30 januari, gaat niet door. Dat geldt ook voor Indoor Hartje Drenthe.

Het beeld is momenteel sterk wisselend. Wedstrijden voor profs en topsporters mogen namelijk wel georganiseerd worden, maar wel zonder publiek. Vooral voor de grote (en dure) evenementen is het niet mogen toelaten van publiek een belangrijke motivatie om de stekker er uit te moeten trekken.

De organisatie van Jumping Amsterdam had juist goede moed, maar ziet zich toch genoodzaakt het evenement af te blazen. ,,Deze beslissing valt ons erg zwaar, temeer omdat we er juist zo sterk voor staan”, vertelt Irene Verheul, sportief directeur en eindverantwoordelijke van Jumping Amsterdam.

Verheul: ,,De kaartverkoop liep fantastisch, de hospitality is uitverkocht en sponsoren hebben zich voor meerdere jaren verbonden aan Jumping Amsterdam. Het is niet te geloven dat Jumping Amsterdam voor het tweede jaar op rij niet door kan gaan. Ieder mogelijk scenario is besproken, maar helaas blijkt met de huidige maatregelen en de onzekerheid over de periode daarna, dat het gewoonweg niet mogelijk is. Jumping Amsterdam is een evenement waarin het samenbrengen van mensen en genieten van topsport voorop staat. Dat is op dit moment helaas onmogelijk. Een besluit wat ons zeer, zeer zwaar valt. Een flinke tegenslag voor iedereen!”

Indoor Hartje Drenthe

Ook Indoor Hartje Drenthe in Beilen gooit noodgedwongen de handdoek in de ring. De eerste combinatie zou op 7 januari de manege van de Stroomruiters betreden en op 23 januari stond de afsluitende Grote Prijs gepland. Omdat de lockdown in eerste instantie tot 14 januari duurt is het denkbaar dat een deel van het programma wellicht nog plaats kan vinden, maar daarover is nog geen duidelijkheid.

Een aantal nieuwe hindernissen in het Hippisch Centrum Exloo.
In Exloo zijn in januari twee springconcoursen.
Exloo springt in gat

In Exloo springen ze in de gaten die nu op de kalender ontstaan. Dat gebeurde eerder al met een aantal dagen van Indoor Groningen in Zuidbroek, nu komt er een extra CSI bij op de dagen van Jumping Amsterdam. Daarmee heeft het Hippisch Centrum Exloo in januari twee keer een springconcours: van 6 tot en met 9 januari en vervolgens van 26 tot en met 30 januari.

Ook de Subtop dressuur meerdaagse in Tolbert, van 14 tot en met 16 januari, gaat door, zo meldt de organiserende L&R Events.

De lockdown en sport

Het demissionair kabinet heeft in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus maatregelen aangekondigd voor de sport, om het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken. De vanaf 19 december geldende maatregelen blijven tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 van kracht.

Vanaf zondag 19 december zijn, op de zwemlessen (A,B,C) in zwembaden na, alle binnensportlocaties dicht en blijven buitensportlocaties tussen 05.00 en 17.00 uur onder voorwaarden geopend. De horeca op sportaccommodaties is gesloten en wedstrijden zijn alleen toegestaan in topsportcompetities, zonder publiek.

Paardensportaccommodaties blijven aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging van paarden.

Het verzorgen en individueel rijden van paarden moet altijd doorgaan omwille van het welzijn van de paarden. Indien nodig voor de veiligheid van de ruiter mag dit onder begeleiding. Publiek is hierbij niet toegestaan.