Springruiters grijpen zilver op WK Herning

Share
  • 13 augustus 2022 08:44

door: redactie, 13 augustus 2022 08:44

In de zware springproef reden de oranje-jassen onder leiding van bonds­coach Jos Lansink vier sterke ritten. De spring­ruiters van TeamNL hebben zich nu ook verzekerd van een ticket voor de Olym­pische Spelen in Parijs.

Maikel van der Vleuten, Harrie Smolders en Jur Vrieling hebben zich ook geplaatst voor de indivi­duele WK-finale op zondag­middag, waarin de 25 hoogst geplaatste combinaties van start gaan.

Jur Vrieling en Long John Silver tijdens de landenwedstrijd op het WK Herning.
📸 FEI

Lansink: ,,We liepen een beetje achter de feiten aan, zeker toen Maikel en Sanne had gereden met ieder vier strafpunten. Toen leek Parijs moeilijk te worden. Als alles op het eind dan zo omdraait, dat is ongelofelijk. Je kunt zien hoe mooi onze sport is, je moet er tot de laatste hindernis in blijven geloven en dat hebben we zeker gedaan. Alle ruiters hebben hun bijdrage geleverd. Het doel was een kwalificatie binnen te halen, als je dat dan met een medaille doet kan ik niet anders dan tevreden zijn.”

Sanne Thijssen en Con Quidam RB reden als eerste starter voor Nederland een fantastische ronde. Ze maakten een fout op het middelste element van de driesprong, maar met vier strafpunten was dat een goed begin voor TeamNL. Sanne was trots op de prestatie van haar 16-jarige hengst. ,,Ik heb gestreden voor een nulronde. Mijn paard moet het van zijn vechtlust hebben en hij gaf vandaag alles.” Sanne Thijssen sloot haar WK-debuut af met een mooie 26e plaats, en mist daardoor nipt de individuele finale.

Op de steilsprong (hindernis 4) kregen Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. een fout en sprongen verder een super ronde. Maikel staat nu negende in het individuele klassement. Van der Vleuten: ,,Als ik ergens de fout niet verwachtte was het op die planken hindernis. Zonde dat zoiets gebeurt, je kunt het niet meer terugdraaien. De moeilijke dingen zoals de combinaties vloog hij zo foutloos doorheen.”

Long John Silver 3 van Jur Vrieling sprong net als in de eerste manche uit het boekje en kwam nergens in de buurt van de balken. Op de finishlijn waren ze net te langzaam wat twee strafpunten betekende.

Jur Vrieling

“Ik heb mijn paard heel veel beloond, dit zilver voelt als goud.”

Daarmee leverde Vrieling een belangrijke bijdrage aan het mooie teamresultaat en mag met 8.29 strafpunten ook zondag in de individuele finale van start gaan. De ervaren Vrieling was dolblij met het resultaat. ,,Ik heb mijn paard heel veel beloond. We hebben zilver maar het voelt voor mij als goud. Abnormaal hoe we allemaal gereden hebben. Ik ben ongelofelijk blij.”

Anchorman Harrie Smolders met Monaco N.O.P had de team­medaille voor het grijpen, maar moest dan wel foutloos blijven. En tot grote vreugde van iedereen lukte dat en was teamNL verzekerd van minimaal brons.

Toen daarna Frankrijk de fout inging werd het zelfs zilver. Smolders was de held van de avond. ,,Het was onder­hand wel nodig die nulrit. We hadden al twee dagen niet helemaal het geluk aan onze zijde, maar nu het moest gebeuren, gebeurde het. Dat is prachtig in deze sfeer!”

In de individuele tussen­stand is Maikel van der Vleuten de hoogst geplaatste Neder­lander. Van der Vleuten neemt de negende plaats in met 5.96 straf­punten. Harrie Smolders staat op de voor­lopige elfde plaats met 7.52. Jur Vrieling vinden we op plaats 14 met 8.29. Daar­mee ligt alles nog open voor de indi­viduele medailles, die zondag worden ver­deeld. De Zweed Henrik von Eckermann (King Edward) gaat met 0.58 aan de leiding, gevolgd door land­genoot Jens Fredricson (Markan Cosmopolit) met 2.71.

Duitsland werd uitge­schakeld voor een medaille toen AndrĂ© Thieme van Chakaria viel. ,,Heel jammer voor de ploeg, ik ben heel teleur­gesteld”, zei de 47-jarige Thieme. Zowel hij als zijn paard bleven onge­deerd. Duitsland plaatste zich wel voor de Olym­pische spelen.

Landenwedstrijd springen WK Herning 2022
🥇 Zweden – 3.69 strafpunten
🥈 Nederland – 19.31
Sanne Thijssen – 3.83 + 4 + (4)
-Maikel van der Vleuten – 1.96 + 0 + 4
-Jur Vrieling – (6.29) + 0 + 2
-Harrie Smolders – 3.52 + (4) + 0

🥉 Groot-BrittanniĂ« – 22.66
4. Ierland, 23.15
5. Duitsland, 24.76

📝 KNHS | Stegen.net
📸 FEI