Lucie Martinot vooraan in Grote Prijs YR, Skye Morssinkhof vierde

  • 4 juni 2023 19:14

door: Fred Lubbers, 4 juni 2023 19:14

📌 VEENINGEN – Lucie Martinot is zondagmiddag winnaar geworden van de Grote Prijs voor Young Riders in Veeningen om de Bemer Young Riders Tour. De 20-jarige Française was de beste in een barrage met slechts drie combinaties, maar foutloos was ze niet.

Weliswaar tikte haar paard Brisbane des Salines geen balken af, maar de amazone reed zo bedaard naar de finish, dat ze uiteindelijk twee strafpunten wegens tijdoverschrijding kreeg. Dat kon ze zich permitteren, want ze had gezien dat Aurora Guaragno, die voor haar startte, vier strafpunten kreeg en de andere concurrente, amazone Adam Pisarik uit Tsjechië, na twee balken er af gesprongen te hebben, acht strafpunten opliep.

Lucie Martinot en Brisbane des Salines (v. Kannan) onderweg naar de zege in de Grote Prijs Young Riders.

Beste Nederlander werd Skye Morssinkhof uit Hierden met G-Vingino-Blue (v. VDL Zirocco Blue VDL). Zij wist verleden jaar de Grote Prijs voor Young Riders in Veeningen nog op haar naam te schrijven, maar nu moest ze genoegen moest nemen met de vierde plaats. Morssinkhof kwam met vier fouten uit het basisparcours, maar had van alle deelnemers die naast de barrage grepen wel de snelste tijd.

Pittig basisparcours

Dat basisparcours was erg pittig neergezet, zo zag ook bondscoach Vincent Voorn. ,,Dat mag best op dit niveau. Veeningen is samen met het Duitse Hagen één van de zwaarste wedstrijden, maar wanneer je wilt meedoen aan een Europees kampioenschap, moet je als ruiter dit aankunnen. Skye heeft prima gereden. Jammer dat ze na de vierde sprong iets verkeerd uitkwam en een balk raakte”, aldus Voorn, die na Hagen, eind deze maand, zijn definitieve selectie voor het EK in Italië bekend maakt.

Skye Morssinkhof hoopt daar wel bij te zijn. ,,Ik rijd niet in Hagen, want de bondscoach wil daar nog enkele andere ruiters aan het werk zien, maar ik hoop dat mijn vorm nog wat beter wordt”, aldus de amazone, die deze dagen in Veeningen twee rubrieken overtuigend op haar naam schreef.

Auke Feenstra met Izzylineke.

Ze beaamde dat het parcours van de Grote Prijs niet gemakkelijk was. ,,Wanneer je vanaf de kant keek, leek het mee te vallen, maar tijdens het rijden merkte ik dat het geen licht parcours was. Dat zie je trouwens ook wel aan het aantal combinaties dat de barrage haalde. Slechts drie van de 55 deelnemers.”

Na Morssinkhof kwam Mart IJland (Hengelo Ov) met Kaida CM op de achtste plaats met vier strafpunten, Fleur Holleman (Huissen) werd met hetzelfde aantal strafpunten met Cataque Du Haut Breil veertiende, Auke Feenstra (Bontebok) met acht strafpunten 25ste en Stijn Testers (Kruisland) met acht strafpunten 26ste.

Eerder op de dag werd de Grand Prix voor Junioren verreden. Daar werd de Duitser Tony Stormanns Cinnamo winnaar en Jersey Kuijpers uit Helmond zesde.

Brons voor Nederland in landenwedstrijd

De Young Riders van België zijn winnaar geworden van de landenwedstrijd voor de oudste leeftijdscategorie in Veeningen, de Young Riders, van 16 tot en met 21 jaar. Nederland veroverde de derde podiumplek, nadat Duitsland in de barrage het onderspit moest delven tegen België.

Het was enorm spannend in deze Spruce Meadows Prijs, die uiteindelijk in een barrage werd beslist. Na de reguliere twee ronden stonden Duitsland en België gelijk in strafpunten: ieder vier. Nederland was toen al definitief derde met dertien strafpunten, zeven minder dan Italië dat vierde werd.

Het Nederlandse team met debutant Auke Feenstra (Bontebok) met Jolineke, Fleur Holleman (Huissen) met Cataque Du Haut Breil, Mans Thijssen (Sevenum) met Joviality en Iris Michels Liessel) met Isaac, maakte een prima indruk. Bondscoach Vincent Voorn was tevreden met de prestatie en zeker met de podiumplek in eigen land.