Bert-Jan Zuidema schittert tijdens Drents kampioen­schap in het 1.30

Share
  • 4 augustus 2023 20:02

door: Steven Stegen, 4 augustus 2023 20:02

EXLOO – Bert-Jan Zuidema domineerde vrijdag bij het Drents kampioenschap in het 1.30. De ruiter uit Zuidwolde werd kampioen en reservekampioen en won ook de open Drentse titel in deze klasse.

De deelnemers kregen vrijdag met alle mogelijke weersomstandigheden te maken, variërend van een lekker zonnetje tot een zware plensbui. Tijdens die bui kwam zelfs de perfecte bodem in Exloo kortstondig blank te staan, maar het water was ook snel weer weg en de sport had er niet onder te lijden.

Bert-Jan Zuidema rijdt Hibra’s Solier HB naar de Drentse titel in het 1.30.
© Steven Stegen

In het 1.30 kwamen 69 combinaties aan de start. Een enorm aantal, maar dat komt omdat het om een open Drents kampioenschap gaat, waar iedereen voor kan inschrijven. Alleen ruiters die lid zijn van Drentse clubs, die bovendien kog niet op een veel hoger niveau hebben gereden èn die ook donderdag de eerste omloop hadden gereden konden meedoen om de Drentse titels en de tickets naar de Hippiade.

Voordeel van deze opzet is dat er een mooi deelnemersveld aan de start kwam bij Hippisch Centrum Exloo. Nadeel is dat er een dubbel klassement is en dat je flink moet opletten hoe het nou precies zit.

Sublieme rit

Maar Bert-Jan Zuidema maakte het de toeschouwers en de rekenkamer gemakkelijk. De ruiter uit Zuidwolde won de barrage met Hibra’s Solier HB. Zuidema pakte daarmee de open Drentse titel, maar dus ook de ‘gewone’ Drentse titel. Onder toeziend oog van de trotse eigenaar Hilbert Brals zette Bert-Jan Zuidema een sublieme rit neer met de merrie, die zeer voorzichtig bleek.

Jennifer Hidding werd met Marlene HX derde in het Drents kampioenschap 1.30.
© Steven Stegen

In het totale klassement pakte Thijmen Vos de tweede plaats met Cornelis VM. Tibo Hendrickx stuurde Muppet Tk naar de derde plaats. Renate Beuving volgde op plaats vier. In het Drentse uitslagenlijstje werd Zuidema eerste en tweede (met Quanzhou Odeveld) en nam Jennifer Hidding de derde plaats voor haar rekening. Het 1.20 werd gewonnen door Merel Murris, gevlgd door Marian Lunsche en Willem Verdonk.

Twee titels Willem Verdonk

Willem Verdonk sloeg later op de avond een knappe dubbelslag. De ruiter van Stal Zoer werd Drents kampioen in zowel het 1.35 als in het 1.40. Verdonk stuurde Excellent naar plaats vier in het 1.40 en was daarmee de beste Drent en dus kampioen. Het was Wesley de Boer (LR Nieuwleusen) die deze wedstrijd op zijn naam scheef met Icarinda, waarmee hij eerder al Paard Balkbrug wist te winnen. Henk Frederiks werd tweede en derde met respectievelijk Habab en Impian D.

In het 1.35 eiste Willem Verdonk de Drentse titel op met Karamba, terwijl hij met de hengst It’s Otto als tweede eindigde in het Drentse klassement. In het open klassement stond Verdonk op plaats 13 met Karamba. Robert Vos won deze wedstrijd met Cadillac Z, voor Alex Gill en Hendrik-Jan Schuttert.