Dressuuramazone Loes Corsel zit in Drenthe stevig in het zadel

Dressuuramazone Loes Corsel zit in Drenthe stevig in het zadel

19 februari 2000 21:46 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 2 minuten

Exloo | STEGEN.NET

Loes Corsel zit in Drenthe onveranderd stevig in het zadel. Zaterdag bevestigde de amazone uit Coevorden haar hegemonie door zowel de titel in de Z2 als de Z1 voor haar rekening te nemen.

Daarnaast deden ook haar leerlingen Olga Boucher (M2-kampioen) en Ina Beuving (derde in de Z2) prima mee. De reservetitel in de Z2 was voor Threa Dolsma, een leerling van Rita van der Meulen.

De voorsprong die Corsel in beide klassen wist op te bouwen dwong diep respect af. In relatief korte tijd is ze na haar knieblessure weer op haar oude niveau terug gekeerd. Vorig jaar moest ze nog verstek laten gaan, maar nu bevestigde Corsel haar rol als onbetwiste dressuurkoningin van Drenthe.

Met haar paard Karansa won Corsel de Z2 met een totale score van 1184 punten, een percentage van 67.78%. Threa Dolsma uit Dwingeloo, die dankzij een mooie kür opklom naar de tweede plaats, kon daar met Kouros met 62.21 procent bij lange na niet aan tippen. De derde plaats, nog net voldoende voor een ticket naar Ermelo, ging naar Ina Beuving uit Holsloot met Hempen’s Lanfrey (61.22%).

Muziek nauwelijks hoorbaar
Mathilde Sehlmeijer uit Schoonoord viel met een vierde plaats met Iwan net buiten de selectie voor het NK. Op haar kür werd het nodige commentaar geleverd. Sehlmeijer had de organisatie verzocht de muziek niet te luidruchtig af te spelen, maar het resultaat was dat het geluid nauwelijks hoorbaar was. Loes Corsel en Threa Dolsma waren het niet met die gang van zaken eens. ,,Mijn paard is ook bang voor harde muziek en loopt ook niet graag onder de luidsprekers door, maar het hoort wel bij de sport”, aldus Dolsma.

Loes Corsel vond ook dat haar muziek te zacht werd afgespeeld. ,,Ik kon de zachte passages niet goed horen, waardoor het moeilijk was om de beweging goed op de muziek af te stemmen. Maar gezien de punten die ik heb gekregen vond de jury het wel goed.”

De kür van Corsel was technisch sterk. Er zaten maar een paar kleine spanningsfoutjes in, waardoor een galopwissel bijvoorbeeld te vroeg werd gesprongen. ,,Karansa is op een wedstrijd nog erg kijkerig. Pas als dat verbetert ga ik hem in de nationale klassen rijden.” De beste proef van de kampioenscombinatie was die van de late zaterdagmiddag. Hierin behaalde het duo een score van 66.67%. De kür werd met 69.78% weliswaar hoger gejureerd, maar was toch iets minder goed.

Ook in de Z1 was Loes Corsel de afgetekende kampioene, nu met haar paard Medaillon. Met een eindscore van 66.67 procent was ze geen partij voor Christel Sehlmeijer met Lexington (61.83%) en Nicole Oude Brunink met Kwila Fortuna (61.27%). Corsel heeft hoge verwachtingen van Medaillon. ,,Ik heb nog geen jaar, maar hij gaat heel snel vooruit. Het is een fris en soms wat jolig paard en dat ligt me wel.” Uit de Z1 mogen de beste twee naar Ermelo.

Pony’s
Bij de pony’s dwong voornamelijk Emmelie Scholtens respect af. De amazone uit Eelde zette met Oosterbroek’s Felice twee sterke proeven neer en declasseerde met een eindscore van 66.17 procent de concurrentie. De Z1 kreeg in Eline Klont uit Beilen een duidelijke kampioene. Zij behaalde met Soraya 63.06 procent. De titels in de M2 gingen naar Floor Vos van PC Exorva (kleine pony’s) en Jilke van Wieren van de Alterbergruiters.