Truusje Smeding smaakmaker op slotdag competitie Veendam

Truusje Smeding smaakmaker op slotdag competitie Veendam

17 september 2000 19:05 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

Veendam | STEGEN.NET

De 25e editie van de dressuurcompetitie Veendam zit er op. Zaterdag werd in park Borgerswold de vierde wedstrijd van het seizoen onder goede weersomstandigheden verreden. Truusje Smeding was op de slotdag de smaakmaker. De amazone uit Vries won met de nog jonge Orpheus beide L-proeven en domineerde met haar nieuwe crack Kenton, een nazaat van Coby van Baalens topper Ferro, de beide Z-proeven.

Namens de organiserende Stichting Ruitersport Noord Nederland, die tevens het jaarlijkse internationale concours in Zuidbroek (vroeger Veendam) organiseert, stond Jan de Gries tijdens de prijsuitreiking even stil bij het jubileum van de competitie. Bij de start had de dressuur nog lang niet zo’n hoge vlucht genomen als nu. ,,Ik heb me laten vertellen dat er bij de eerste wedstrijden 25 deelnemers waren. Dat zijn er nu 250. Hopelijk kan dat in de komende jaren nog verder worden verdubbeld.’’ De Gries zette namens het bestuur initiatiefnemer Lutjeboer in het zonnetje. De heer Lutjeboer heeft zich 25 jaar lang ingespannen de competitie goed te laten verlopen.

Zware regenval
Ondanks de zware regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag was de bodem in hele redelijke conditie. Natuurlijk zaten er in sommige banen enkele natte plekjes, maar dat stond het rijden van een goede proef niet in de weg. Truusje Smeding had twee paarden meegenomen naar Veendam en presteerden met beiden sterk. Met Orpheus won ze twee keer in de L en met Kenton twee keer in de Z2. Beide paarden stammen van de hengst Ferro. De hoogste score die ze met Kenton behaalde was 204 punten. Op het NK in Ermelo begon het duo sterk, maar op de tweede dag zakte Smeding naar de vijfde plaats. In beide proeven in Veendam pakte Ingrid Grol van de plaatselijke rijvereniging Veendam de tweede plaats met Jolly Sherpa.

In de Z1 zette Natasja Smit van de Hesselinksruiters de beste proef neer. Haar optreden met Image S werd door de jury beloond met 188 punten. In de andere proef moest ze de eerste prijs delen met Petra Schiphuis op Kai van de LR Exloo. Beide amazones behaalden 186 punten. De eindoverwinning in de competitie ging in de Z naar Margriet Bloem van de Goorechtruiters uit Hoogezand met Jolly Sherpa. Ze werd in de laatste proef tweede achter Smeding.

In de M-rubrieken stelden de deelnemers teleur en werden er nogal wat prijzen uitgereikt aan deelnemers die daarbij geen promotiepunt in de wacht wisten te slepen.René Tichelaar van de Menterwolderruiters vormde daarop een uitzondering. Hij won met Hoberlina een M2-proef met de prima score van 167. In de andere baan won Korrie Verselewel de Wit uit Tolbert met Mazzel met 157.

De competiewinnaars:

L: Hergen van Hall met Ons El Sham GW van Fivelruiters
M: Laura Eelsing met Tiemen J van Driesporenruiters
Z: Margriet Bloem met Jolly Sherpa van Goorechtruiters