Sjaak van der Lei verrassende winnaar in Grote Prijs CSI Meppel

Sjaak van der Lei verrassende winnaar in Grote Prijs CSI Meppel

19 november 2000 23:00 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 2 minuten

blokjeMeppel | STEGEN.NET

Het 37e Internationale CH Meppel beleefde zaterdagavond in de bomvolle Markthallen een fantastische ontknoping. In de beslissende barrage van de Grote Prijs werd er op het scherpst van de snede gereden voor de eerste prijs van 2500 gulden. Sjaak van der Lei uit Houwerzijl was de verrassende winnaar. Hij hield de torenhoge favoriet Harrie Smolders op de tweede plaats. Jur Vrieling (zesde) en Stefanie Luning (zevende) maakten het succes voor de Noordelijke ruiters compleet.

Parcoursbouwer Marinus Vos – na een aantal jaren van afwezigheid weer present in Meppel – leverde een belangrijke bijdrage aan het slagen van de slotavond. Van de dertig deelnemers aan de Grote Prijs hield hij er twaalf over voor de eerste barrage en acht combinaties wisten zich voor de tweede barrage op tijd te kwalificeren.

In de eerste omloop moesten onder andere Piet Raijmakers en de noordelijke toppers Angelique Hoorn, Marcel de Boer en Albert Zoer, die wel de ZZ-finale won, afhaken. Alle drie kregen ze op de laatste steilsprong hun enige fout. Parcoursbouwer Vos had de hindernis listig bij de ingang opgesteld, waardoor veel paarden niet bij de les waren. Het rijdier van de Amerikaanse Beezie Madden was dat wel, maar zijn berijder lette niet genoeg op de tijd en kreeg een strafpunt voor het overschrijden van de toegestande tijd.

De eerste barrage kende vier afvallers, maar met nog acht overgebleven deelnemers – zes uit eigen land en twee Belgen – was een spannende ontknoping verzekerd. Sven Laevers, Jan van Kooten en Stefanie Luning hielden vervolgens in hun jacht op een snelle tijd de lei niet schoon. Sjaak van der Lei lukte dat als eerste wel en zijn tijd met La Vie was verdraaid snel. Jur Vrieling, de razendsnelle Anne van Vulpen uit Vleuten en de Belg Hans van Laer hadden er geen passend antwoord op.

Alleen de als laatste deelnemer startende Harrie Smolders kon voor eigen publiek de zege van Van der Lei nog verhinderen. Smolders, vorig jaar winnaar in Meppel, deed daartoe zijn uiterste best. Toch kwam de ruiter van Stal Heins met Odessa JH bijna twee seconden te kort. Smolders toonde zich een sportief verliezer. ,,Het paard van Sjaak is gewoon veel wendbaarder. Dit parcours was voor mijn merrie een nadeel, want er zaten erg veel krappe wendingen in. En ik miste een wending en moest achter een pilaar langs rijden. Ach, tweede worden is ook niet gek.’’

Knikkende knieën
Sjaak van der Lei zag de ritten van zijn concurrenten vanaf de zijlijn met knikkende knieën aan. Hij werkte weliswaar heel relaxed naar de Grote Prijs toe, ,,maar toen ik aan de kant moest afwachten kon ik haast niet meer op mijn benen staan.’’ Het was dan ook niets niks wat de 18-jarige ruiter uit Houwerzijl presteerde. De zege in Meppel met La Vie van eigenaar Hilbolling uit Borger betekende de eerste Grand Prix overwinning voor het Groningse ruitertalent, dat tot de laatste zes is doorgedrongen van het nationale Rabobank talentenplan. Het CH Meppel bleek al vaak een springplank voor latere toppers. Zo won Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam bijvoorbeeld in 1991 in de Markthallen.