Frühmann klopt jonkies in Leipzig

  • 22 januari 2006 19:59
door: redactie, 22 januari 2006 19:59

LEIPZIG | STEGEN.NET
De Oostenrijker Thomas Frühmann (54) lijkt met een tweede jeugd begonnen te zijn. Na begin december in Genève de wereldbeker kwalificatie gewonnen te hebben zegevierde Frühmann nu in Leipzig. Met 40 punten rukt de Oostenrijker op naar een zesde plaats in de top van het FEI wereldbeker klassement.

Maar liefst dertien combinaties plaatsen zich voor de barrage van deze wereldbeker kwalificatie wedstrijd. Dat wekte enige verbazing, want het leek een zware proef met de nodige problemen, maar het veld van wereldklasse dat aan de start kwam speelde er mee. De enige Nederlander die tot de barrage doordrong, Gerco Schröder, had met Eurocommerce Monaco het voordeel als elfde in de barrage van start te gaan, terwijl Thomas Frühmann zich als dertiende en laatste voor de barrage wist te plaatsen met the Sixth Sense.

Het was een uitermate sterk veld dat in Leipzig aan de start kwam met vele Duitse toppers die dan ook de plaatsen twee tot en met vijf in wisten te nemen. Ludger Beerbaum werd met Gladdys S tweede, terwijl Marco Kutscher met Cash derde werd. Otto Becker met Dobel’s Cento legde beslag op de vierde plek, terwijl de tweevoudig Olympisch kampioen van 1996 Ulrich Kirchhoff als vijfde eindigde. Pas dan gunden de Duiters het Maria Gretzer uit Zweden om zich met Spender S als zesde op te stellen in het rijtje prijswinnaars.

Twee fouten
Gerco Schröder, die met Eurocommerce Monaco was door gedrongen tot de barrage, noteerde in zijn rit twee springfouten en werd twaalfde. Schröder kon nu weer oprukken naar de tweede plaats in het wereldbeker klassement, omdat Marcus Ehning, tot aan Leizpig nog tweede met Sandro Boy, tegen een springfout aanliep en daardoor geen punten wist toe te voegen aan zijn totaal, waardoor hij zakte naar de derde plek in de tussenstand.

Eric van der Vleuten, die met Audi’s Jikke naar Leipzig was gereisd kreeg twee balken. ,,Jikke heeft een poosje rust gehad en moet er weer even ingroeien. Maar ze sprong er gemakkelijk over en gaf een goed gevoel”, aldus Eric, die op de insprong van de dubbel sprong een foutje kreeg en ook op de daaraanvolgende oxer. Op die oxer maakte ook Albert Zoer met Okidoki een fout en dat was in de ogen van Van der Vleuten “een echte pechfout. Zoer beëindigde de wedstrijd op de 20ste plaats, terwijl Van der Vleuten als 31ste eindigde.

Uitslag Wereldbeker kwalificatie Leipzig 2006:

1) Thomas Frühmann, The Sixt Sense – Oostenrijk – 0 / 33.12 sec
2) Ludger Beerbaum, Gladdys S – Duitsland – 0 / 33.70 sec
3) Marco Kutscher, Cash – Duitsland – 0 / 34.15 sec
4) Otto Becker, Dobel’s Cento – Duitsland – 0 / 34.35 sec
5) Ulrich Kirchhoff, Carino – Duitsland – 0 / 35.92 sec
6) Maria Gretzer, Spender S – Zweden – 0 / 37.09
12) Gerco Schröder, Eurocommerce Monaco – Nederland – 8 / 37.03

Zonder barrage:

20) Albert Zoer, Okidoki – 4 / 66.15 sec
31) Eric van der Vleuten, Audi’s Jikke – 8 / 68.03 sec.

Tussenstand FEI Wereldbeker, na 8 van de 12 wedstrijden:

1) Beat Mandli, Zwitserland, 56
2) Gerco Schröder, Nederland, 52
3) Marcus Ehning, Duitsland, 48
4) Robert Smith, Groot-Brittannië, 46
5) Heinrich Engemann, Duitsland, 41
6) Thomas Frühmann, Oostenrijk, 40
7) Nick Skelton, Groot-Brittannië, 34
8) Alois Pollmann Schweckhorst, Duitsland, 32
9) Juan Carlos Garcia, Italië, 28
10) Meredith Michaels Beerbaum, Duitsland, 28
13) Piet Raymakers, 26
15) Harry Smolders, 25
24) Albert Zoer, 20
26) Eric van der Vleuten, 20
27) Wim Schröder, 19