WEG: Drama voor Adelinde Cornelissen

  • 28 september 2010 15:49
door: redactie, 28 september 2010 15:49

LEXINGTON – Adelinde Cornelissen is dinsdag uitgeschakeld tijdens de Wereldruiterspelen. De jury bij C, de Brit Stephen Clarke, constateerde bij haar paard Parzival bloed in de mond.

De landenwedstrijd werd voor Adelinde een drama.

Adelinde moest haar proef beëindigen, net na het achterwaarts gaan. Op dat moment was er bloed in de mond van Parzival te zien. De jury kon niet anders dan Adelinde Cornelissen met Parzival de baan uitsturen. Het duo ging op dat moment aan de leiding met een score van 80 procent. Voor Adelinde mag dit een groot drama worden genoemd. Toch kan Nederland nog goud pakken, maar de druk op Edward Gal en Totilas is nu wel hoger dan ooit.

Bondscoach Sjef Janssen had geen kritiek op de jury. ,,Als het paard op de tong heeft gebeten en bloed in de mond had is dit de juiste maatregel. Dit overkomt elke ruiter een keer. Het is echter wel heel vervelend als het je net op het WK overkomt. Parzival verkeerde in de vorm van zijn leven. Gezien zijn score van ruim 80 procent op dat moment, met zijn sterkste onderdelen piaffe en passage nog in het verschiet, leek Cornelissen ook al kans te hebben op een hoge individuele klassering in de Special en de Kür.”

De Drentse amazone dacht even dat ze een fout had gemaakt toen ze de bel hoorde, maar wist eigenlijk zeker dat dat niet het geval kon zijn. ,,Juryvoorzitter Stephen Clarke maakte met zijn hand een gebaar dat er bloed in het speeksel zat. Ik zag meteen dat het waar was. Op dat moment weet je dat de wedstrijd over is.”

Cornelissen zei in een opwelling dat ze niet van plan is nog eens naar de Verenigde Staten te gaan. ,,Twee jaar geleden raakte mijn paard in Las Vegas geblesseerd en nu dit. Ik heb me wel eens beter gevoeld. Als Nederland een medaille wint – en die kans is best groot – dan zal ik wel op het podium gaan staan maar die medaille heeft voor mij geen enkele waarde. Ik denk dat ik hem weggooi, ongeacht de kleur.”

Stegen.net