FEI wil regels aanpassen na ‘bloedincident’ Parzival

Share
  • 24 juni 2011 17:23

door: redactie, 24 juni 2011 17:23

ERMELO – De uitsluiting van Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival tijdens de Grand Prix, het eerste onderdeel van het Wereldkampioenschap in Kentucky 2010, is voor de dressuurcommissie van de FEI aanleiding geweest om een wijziging van reglementering voor te stellen. Deze wijziging zal in de General Assembly van de FEI, die in november 2011 wordt gehouden, behandeld worden. Na acceptatie zal de wijziging worden ingevoerd op 1 januari 2012.

Het moment op het WK: Adelinde Cornelissen verlaat aangeslagen de baan.

De voorzitter van de jury tijdens de WEG, de Brit Stephen Clarke, constateerde bij Jerich Parzival spoortjes van bloed in het speeksel rond de mond. Dit was aanleiding tot eliminatie van de combinatie. Het direct daarna door FEI veterinairen uitgevoerde onderzoek bracht aan het licht dat het bloeden inmiddels was opgehouden en dat het paard zich even op de tong had gebeten, waardoor een minuscuul klein sneetje in de tong was ontstaan. Dit was mede de aanleiding voor de dressuurcommissie van de FEI om deze regel tegen het licht te houden, temeer daar er in de huidige reglementen ‘grijze vlekken’ zitten.

De aanpassing is als volgt: constateert de voorzitter van de jury ergens aan het paard een spoortje van bloed, dan luidt de voorzitter van de jury de bel en dient de combinatie de wedstrijd te staken. Op alle top dressuurevenementen – Olympische Spelen, Kampioenschappen en Wereldbekerfinales – voor senioren zullen de aanwezige FEI veterinairen het paard direct na het verlaten van de ring onderzoeken. Als blijkt dat het om een uiterst lichte verwonding gaat en het bloeden is inmiddels opgehouden, dan zal de combinatie in de gelegenheid worden gesteld de wedstrijd te vervolgen vanaf het punt waarop de bel werd geluid. Blijkt het bloeden niet gestopt of zijn er geen offici√ęle wedstrijddierenartsen aanwezig, dan volgt ogenblikkelijk uitsluiting.

Stegen.net | KNHS