Sportpsycholoog: “Succes ruiter zit tussen de oren”

Share
  • 24 maart 2011 12:51

door: redactie, 24 maart 2011 12:51

WAGENINGEN – Factoren als zelfvertrouwen en stress zijn van grote invloed op de communicatie tussen ruiter en paard en daarmee hun mate van succes. Dat blijkt uit onderzoek van Inga Wolframm, waarmee de sportpsychologe aan de universiteit van Essex is gepromoveerd. Dat meldt de website van de Wageningen Universiteit.

Sportpsycholoog Inga Wolframm rijdt zelf ook paard. ©Wageningen Universiteit

Wolframm verrichtte pionierswerk met haar promotie aan de University of Essex, waar ze eerder haar master Bewegingswetenschappen deed. Ruiters die hun paard als betrouwbaar inschatten, presteren beter, zo wijst haar onderzoek ondermeer uit.

Ook ontdekte ze dat mensen met een pittig karakter hun paard vaker als ‘minder betrouwbaar’ omschrijven. ,,Waarschijnlijk komt dat omdat een wat agressievere ruiter een dominantere lichaamstaal en rijstijl heeft. Het paard is een vluchtdier en reageert daarop. Daarom moet de ruiter goed doorhebben hoe hij of zij zichzelf gedraagt”, aldus Wolframm.

Betere ruiters hebben bovendien niet alleen meer vertrouwen in hun paard, maar ook in de eigen vaardigheden. Ze hebben beduidend minder last van wedstrijdstress. Wolframm: ,,Stress leidt tot gespannen spieren, waardoor ­kleine signalen onduidelijk overkomen. De communicatie met het paard lijdt daaronder.”

Stress­bestendigheid is dus van groot belang. Wat ook helpt, is de stress als positief ervaren. ,,Wanneer je de wedstrijdspanning prettig vindt en denkt dat het je scherp houdt, ga je beter presteren.”

Geen invloed

Haar studenten, ,,vaak goede ruiters die op niveau rijden”, hielpen mee met het verzamelen van de enquêtegegevens. Ook deden ze mee aan een proef die aantoonde dat ruiters hun prestaties kunnen verbeteren door meer zelfvertrouwen op te bouwen. Na een psychologische training presteerden de studenten significant beter bij wedstrijden.

,,Verandering van gedrag begint bij het formuleren van haalbare doelen”, legt ze uit. ,,Niet: ik wil winnen, daar heb je namelijk geen invloed op. Wel: ik wil rustig overkomen. Je concentreert je dus op jouw optimale prestatie, niet op zaken die je niet kunt controleren.”

Stegen.net