Adelinde Cornelissen onbedreigd naar zege

  • 1 mei 2011 10:31
door: redactie, 1 mei 2011 10:31

LEIPZIG – Adelinde Cornelissen heeft haar rol als favoriet voor de zege in de wereldbeker glansrijk waargemaakt. De 31-jarige amazone uit Nijkerk won met Jerich Parzival met afstand de finale. In de kür behaalde het succesvolle duo 84,804%, waarmee Nathalie zu Sayn-Wittgenstein (80,036%) op ruime achterstand werd gezet.

Adelinde tijdens de prijsuitreiking in Leipzig

Adelinde Cornelissen en Parzival tijdens de prijsuitreiking. ©FEI/Kit Houghton

De kür van Cornelissen en Jerich Parzival kenmerkte zich door volstrekte harmonie, gecontroleerde kracht en expressie in alle onderdelen en er werd geen foutje gemaakt. ,,Ik ben erg blij met deze overwinning en wil alleen maar vooruitkijken. Parzival krijgt nu even vakantie en dan gaan we rustig doorwerken richting het EK in Rotterdam”, aldus de winnares.

Adelinde toont trots haar bokaal

Adelinde toont met terechte trots haar bokaal.

Adelinde Cornelissen stond stralend op de hoogste trede van het podium en gaf Koninginnedag op deze wijze in Leipzig een extra Oranje glans. Alle tegenslag van het verleden lijkt vergeten. ,,Ik zie het zeker niet als een revanche op Las Vegas of Kentucky. Zo is de sport en daar horen ups and downs bij. Ik kijk niet terug, alleen maar vooruit!”, vertelde de amazone, die aangaf de concurrentie met Totilas te missen.

Voor Adelinde was het vanaf het eerste moment in haar rit duidelijk dat het tussen haar en haar paard goed zat. ,,Ik kreeg bij het binnenkomen direct een superfijn gevoel. Bij Parzival was er de gezonde spanning en ik had de volledige controle. Dat was noodzakelijk omdat ik in deze kür iets meer wilde wagen dan in de Grand Prix op donderdag”, aldus Cornelissen, die met deze zege 55.800,– euro verdiende.

Edward Gal uit Harskamp leverde met Sisther de Jeu een voortreffelijke prestatie. De spanning die de proef op donderdag negatief beïnvloedde was als de bekende sneeuw voor de zon verdwenen tijdens de kür. Omdat die spanning weg was liet Sisther de Jeu, die in bezit is van Emmy de Jeu, een proef zien met veel souplesse en werden de piaffe en passage onderdelen met heel veel afdruk uitgevoerd. Zoals deze Sisther de Jeu zich op deze zaterdagavond in Leipzig aan de jury toonde schurkt ze dicht tegen de mondiale dressuurtop aan. Jammer was dat in het eerste halthouden veel punten verloren gingen en dat in de uitgestrekte stap de spanning ineens de kop opstak. Toch kon Edward dik tevreden zijn met zijn vierde plaats, op amper een procent achterstand van de Duitse Ulla Salzgeber met Herzruf’s Erbe.

De derde Nederlander in deze wereldbekerfinale was Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine. De elegante merrie, die eigendom is van Ton Kies, stond in de Kür iets minder scherp aan het been dan in de Grand Prix, waardoor de expressiviteit iets minder was. De uitgestrekte draf werd zeer sterk uitgevoerd, net als de uiterst scherp gereden appuyementen. Jammer was wel weer dat de piaffe alle drie keren matig werd uitgevoerd. De combinatie eindigde op de achtste plaats.

Ook nu weer was de hal, die plaats biedt aan bijna 10.000 mensen, niet geheel uitverkocht, maar de sfeer was buitengewoon. Dat werd mede in de hand gewerkt door de hilarische Bratwurst Kür van de Duitse Isabell Werth met Satchmo. Deze Kür werd door het Duitse jurylid Katrina Wüst gewaardeerd met een elfde plek, en dat terwijl de overige zes juryleden haar tweemaal op de derde, tweemaal op de vierde en tweemaal op de vijfde plek hadden geplaatst, wat haar deed eindigen op een vijfde plaats.

Stegen.net | KNHS

Uitslag finale Reem Acra FEI World Cup dressuur (kür):

1. Adelinde Cornelissen (Nijkerk) – Jerich Parzival (Jazz x Ulft) – 84.804%
2. Nathalie zu Sayn-Wittgenstein (Den) – Digby – 80.036%
3. Ulla Salzgeber (Dui) – Herzruf’s Erbe – 78.821%
4. Edward Gal (Harskamp) – Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) – 77.393%
8. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) – Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) – 74.321%