Klaas de Jong kampioen met tuigpaard Wantij

Klaas de Jong kampioen met tuigpaard Wantij

17 juli 2011 18:48 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

DWINGELOO – Klaas de Jong is tijdens de Paardendagen De Westhoek kampioen geworden met zijn tuigpaard Wantij. Hij leverde de beste prestatie tijdens deze titelstrijd van de regio Noord. Ook kende De Westhoek een veulenkeuring en springrubrieken.

Twaalf paarden gingen de strijd om de titel met elkaar aan en na de eerste ronde kregen zes paarden een tweede kans. Klaas de Jong uit Grijpskerk rijdt dit seizoen voor het eerst in de openklasse met Wantij en had nog niet gewonnen, maar nu in het kampioenschap, won hij wel. De meeste tegenstand kwam van  Peter Stevens uit Norg met  veel frontmakende Atillos.

Klaas de Jong reed Wantij naar de Noordelijke titel. ©Geert Bouius

De jury was verdeeld, waardoor een derde jurylid die als arbiter fungeert de beslissing moest nemen en resoluut koos voor de bruine hengst Wantij, die zowel voor als achter zeer tuigtypisch bewoog. Zo wil men een tuigpaard zien lopen. Lammert tel uit Doezum werd derde met Wervelwind. Op de zesde plaats eindigde Fokkelien Oldenburger uit Grootegast met Zilver O.

In de damesrubriek was er net als een week eerder in Echten succes voor Susan Bouman uit Nijeveen, want met Egberdina’s Armanie won zij deze rubriek. Fokkelien Olderburger werd nu tweede met Zilver O ,die twee weken geleden in Wachtum nog een longbloeding had gehad. Derde werd opnieuw Wervelwind van Lammert Tel, maar nu werd de actievolle zwarte hengst gereden door Lucy Stevens.

De jonge paarden begonnen het concours met een kleine limietklasse, waarin de keurmerrie Viamantha van Roelof Harm Veenstra uit het Friese Boyl, gereden door de jonge Nico Calis jr., op kop kwam. Peter Stevens reed C”est la Vie naar plaats twee. In de grote limietklasse kwam de winnaar ook uit Boyl en dat was Cees Brouwer met de machtig bewegende Vonko. Yvonne van der Velde uit Donderen reed Bando voor het eerst in deze klasse en werd knap tweede voor Klaas Bosma uit Dwingeloo met Wennemars.

Bij de competitie enkelspannen mocht concours voorzitter André van der Vegt uit Nijeveen de ereronde aanvoeren met Cendrini V, die hij samen met zijn vader gefokt heeft. De bruine is rondom een echt tuigpaard en won terecht. Ronnie Beuving uit Hijken heeft ook een goed paard in Cetrienes en mocht als tweede opstellen voor alweer Yvonne van der Velde met Cutella van Boelens.

Ook de fokmerries kwamen aanbod in een openklasse rubriek met als winnaar Klaas Buist uit Zevenhuizen met Worita van de combinatie Cazemier/Zehr. Harm Jan Veenstra uit Boyl met Barazja C van Willem Clevering uit Wijnjewoude werd goed tweede in deze sterke rubriek fokmerries. Bij de meerspannen was Jan Rozeveld uit Zevenhuizen twee keer winnaar met zijn eigen Valentino en Timberley van Berend Tjoelker uit Opende. Met Egberdina’s Armanie en – Unitas werd Susan Bouman tweede bij de spannen, terwijl Gert Bovenhof bij de tandems tweede werd met de paarden Wonder en Alex van de Ursahof. Wim Cazemier uit Nuis werd met de zwarte merries Worita en Corita vierde bij de tweespannen.

Stegen.net