Optimisme en blijdschap bij start NIC Assen

  • 19 oktober 2011 17:47
door: Steven Stegen, 19 oktober 2011 17:47

ASSEN
Het NIC Assen maakte woensdag na een jaar afwezigheid een smetteloze herstart, afgezien van een technisch probleempje met de slagboom van de piste. Een kniesoor die er op lette, de blijdschap over de revival van Neerlands oudste indoor voerde de boventoon.

Jeroen Broek stuurt Dollar Girl naar de zege. ©Roos Meertens

,,Het is prachtig om hier weer te zijn”, vertolkte Michael Greeve de mening van iedereen in de TT-hal, waar een prachtige piste ligt en een mooi strodorp het publiek verwelkomt. Greeve won de Grote Prijs tijdens de eerste NIC-editie in Assen. Ook voorzitter Max Becherer glundert van oor tot oor. ,,Vorig jaar rond deze tijd zaten we met een drup aan de neus thuis te balen. Ja, dan voelt het geweldig om hier te zijn.”

De financiële problemen van vorig jaar, waardoor het evenement niet doorging, lijken helemaal vergeten. ,,Het was een moeilijk besluit om een jaar over te slaan, maar er is wel iets goeds uit voortgekomen. We hebben nu ook een Europese subsidie voor de komende jaren om meer bekendheid aan het NIC te kunnen geven. Dat is een mooie opsteker”, aldus Becherer.

Woensdag overdag kwamen de springruiters in de klassen M, Z en ZZ in actie. Voor de ZZ stond een zwaar parcours opgesteld, maar toch waren er niet minder dan 13 foutloze combinaties. ,,Het Z-parcours was moeilijker dan de ZZ”, vond Daan van Geel. Vooral op de laatste hindernis, een steilsprong bij de in- en uitgang, bleek een scherprechter.

In de ZZ-barrage werd in het algemeen niet hard gereden. De deelnemers kozen voor een voorzichtig begin. Julia Kayser gaf wel flink gas en leek met Sterrhof’s Ushi de overwinning te gaan opeisen. Maar de laatste starter, Jeroen Broek, weigerde zich daarbij neer te leggen. De ruiter uit Veeningen deed met Dollar Girl (v. Metall) een geslaagde aanval. Achter Kayser eindigde Mareille van Geel-Schröder met Eurocommerce Nevada op de derde plaats.

De piste in de TT-hal ligt er prima bij.

Eerder op de middag pakte Nella Bijlsma de overwinning in het Z-parcours. De Friese amazone was met Zanea (v. Marlon) in de barrage ruim twee seconden sneller dan Margriet Kruizinga op Athena. Remco Been werd derde met Thoran. In het M-parcours ging de zege naar Vicky Helthuis met Utility, voor Rianty Zwart met Winner.
[Stegen.net]