Nederlanders doen goed mee in Abu Dhabi

  • 27 november 2011 14:23
door: redactie, 27 november 2011 14:23

ABU DHABI
Maikel van der Vleuten en Leopold van Asten hebben zich prima geweerd in de finale van de Global Champions Tour. Van der Vleuten stuurde VDL Groep Verdi naar de vijfde plaats en Van Asten eindigde met VDL Groep Quinara als zevende. Roger Yves Bost pakte de zege, maar de competitie kwam op naam van de Australische Edwina Alexander, die daarvoor een cheque ontving ter waarde van 300.000 euro.

Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi ©FEI/Matti Hietanen

In het lastige basisparcours bleven 13 van de 38 combinaties foutloos. Daaronder dus twee Nederlanders. Harrie Smolders, die met Exquis Walnut de Muze naar de Verenigde Arabische Emiraten was afgereisd, noteerde in het basisparcours drie springfouten, terwijl Gerco Schröder met de schimmel Eurocommerce New Orleans met één springfout tegen vijf strafpunten aan was gelopen.

Voordat deze finale begon kon de Duitser Ludger Beerbaum als enige de leider in het klassement, Edwina Alexander, nog passeren. In de driesprong was er sprake van een duidelijke communicatiestoring tussen Beerbaum en zijn paard Chaman, waardoor door deze combinatie twee palen werden afgeworpen. Een hindernis verder staakte Beerbaum de strijd. Alexander, bevrijd van de druk, tikte met Cevo Itot du Chateau twee balken uit de lepels. Maar de zege in de competitie kon haar niet meer ontgaan en zij won daarmee 300.000 euro, terwijl Beerbaum, die tweede werd, 180.000 euro verdiende. Alvaro de Miranda uit Brazilië eindigde als derde en verdiende daarmee 120.000 euro. Gerco Schröder is met de 16de plek de beste Nederlander in het klassement en dat was goed voor een cheque van 7.500 euro.

Van de dertien combinaties die in het basisparcours foutloos waren gebleven legden acht het parcours in de tweede ronde ook foutloos af, waardoor een barrage met acht ruiters noodzakelijk was, die 300.000 euro hadden te verdelen. Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten wierp in de barrage de schroom van zich af en reed zijn goedgekeurde KWPN-hengst Verdi voor het eerst voluit in de barrage. Verdi pakte steeds zeer goed aan en Van der Vleuten kon steeds naar voren weg blijven rijden, behalve in de lijn naar de dubbel, waar even gas terug genomen moest worden. Zij bleven foutloos en de tijd was goed voor de vijfde plek.

Leopold van Asten deed met Quinara een uiterst serieuze poging de tijd van Fransman Roger Yves Bost met Ideal de la Loge, tot dan toe de snelste, te verbeteren. Quinara ging erg snel en leek op weg naar een top drie klassering, tot de bovenste paal van de steilsprong pal na de dubbel net te zwaar werd getoucheerd en viel. Daardoor eindigde Van Asten op de zevende plek in de vierde tijd. De zege ging naar Roger Yves Bost met Ideal de La Loge, voor de sterk rijdende Khaled Al Eid met de Nederlands gefokte Presley Boy, terwijl de Brazivilaan Alvaro de Miranda met AD Ashleigh Drossel Dan derde werd.
[Stegen.net | KNHS]