Sarah van Fessem pakt eerste Drentse titel

Sarah van Fessem pakt eerste Drentse titel

12 februari 2012 11:37 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 3 minuten

ERICA | STEGEN.NET

Met maar vier combinaties in de ‘nieuwe’ ZZ-Licht was het Drents kampioenschap dressuur niet dik bezet. Toch kon de regio een aansprekende kampioene huldigen: de 31-jarige Sarah van Fessem uit Vledder. Ze won ruimschoots met Arcadia’s Westenwind.

Van Fessem, sinds oktober 2010 verbonden aan Stal Arcadia, won zowel de reguliere proef als de kür en behaalde een eindscore van 65,88%. Dat was ruim voldoende om Wilmer Lanning op Vigaro (62,38%) achter zich te laten. Het is voor Sarah van Fessem, oorspronkelijk afkomstig uit de omgeving van Den Haag, haar eerste Drentse titel. Stal Arcadia kwam in het verleden in het nieuws omdat het prestigieuze project van de familie Huisinga niet leek te lukken en het bedrijf te koop kwam. ,,Maar het barst van de activiteit en we hebben heel veel goede jonge dressuurpaarden staan. We bouwen het in alle rust op”, aldus Van Fessem, die Westenwind voor de helft in eigendom heeft.

In de Z2 trok Floor Vos de lijn van vorig jaar moeiteloos door. Een jaar geleden werd de amazone uit Valthe Z1-kampioen met Zimba Li, nu was de aansprekende en fris ogende combinatie de beste in de Z2. Vooral in de kür nam het duo afstand van de concurrentie. ,,Ik kon er heel fijn aan rijden en fouten zaten er niet in. Ik vond het heel goed gaan”, aldus Floor Vos.

De Z1 werd gewonnen door Frans van den Heuvel en Asjemenou. Het is voor de 29-jarige ruiter zijn eerste in Drenthe, nadat hij voorheen in Groningen reed en in de zomer van 2008 Z2-kampioen werd in die provincie. ,,Ik heb Asjemenou samen met Hanneke Geertsema en ik heb de merrie als veulen gekocht en vervolgens zelf opgeleid. De wissels gaan al goed, dus ik denk dat ze snel naar de Z2 kan”, aldus Van den Heuvel, die z’n stal heeft in Deurze, vlakbij Assen. Bij de selectie stond hij met z’n merrie nog tweede.  Het verschil met de nummer twee van nu, Nicky Snijder met Kalshoven Armani, was bijna een procent. Thea Mandemaker werd tot haar eigen verrassing fraai derde met Agostini. ,,Nee, ik had er niet op gerekend, het was pas z’n vijfde Z-proef. Agostini liet zich heerlijk rijden, net alsof we thuis aan het trainen waren.”

De Drentse titel in de M2 ging naar de 17-jarige Lisa van Mensvoort uit Nieuw-Weerdinge. De amazone van de RV Exloo bouwde met Amaretto (v. Jazz) een indrukwekkende voorsprong op. In de M1 kwam een ‘oude’ bekende aan kop van het klassement: Aniek Schraa. Ze vierde in het verleden talloze successen met onder andere Nifango, om vervolgens een tijdje nauwelijks nog te rijden. Maar ze is nu helemaal terug, met een eigen dressuurstal in Elim en natuurlijk mooie successen. Haar paard Blizzard kende vorig jaar een lange pauze, maar in december pakte Aniek hem weer serieus op.

De L2 is in Drenthe bijna traditioneel een sterke rubriek en dat was dit jaar niet anders. Mooie paarden en mooie scores en een geweldige kampioene: Ellen Wynia uit Steenbergen met de fraaite hengst Chakakahn (Sir Donnerhall x Jazz). De combinatie pakte de titel met een score van 67.50%. Wynia rijgt de successen met Chakakahn, die in 2010 op de KWPN Select Sale werd aangekocht, schijnbaar moeiteloos aaneen, want de combinatie werd eind vorig jaar nog tweede in de KNHS Subli Kampioenschappen. Toch bood de als tweede geëindigde Margreet Rijpma met Braveheart goed partij (66.17%) en dat was geheel in stijl van deze mooie rubriek.
[Stegen.net]

Uitslagen Drents kampioenschap indoor dressuuur 2012

ZZ-licht kür: 1. Sarah van Fessem, Arcadia’s Westenwind, 65.88%; 2. Wilmer Lanning, Vigaro, 62.38%; 3. Sarah van Fessem, Arcadia’s Ziron, 61.88%
Z2 kür: 1. Floor Vos, Zimba Li, 67.13%; 2. Trea Mulder, Brinkhof’s Zaira, 65.25%; 3. Joanne Westerhof, Vince, 64.63%
ZZ-licht: 1. Sarah van Fessem, Arcadia’s Westenwind, 63.00%; 2. Sarah van Fessem, Arcadia’s Ziron, 59.29%; 3. Wilmer Lanning, Vigaro, 59.00%
Z2: 1. Floor Vos, Zimbla Li, 64.12%; 2. Trea Mulder, Brinkhof’s Zaira, 59.85%; 3. Wilmer Lanning, Hippo Assen Urbanus, 58.82%
Z1: 1. Frans van den Heuvel, Asjemenou, 63.68%; 2. Nicky Snijder, Kalshoven Armani, 62.79%; 3. Thea Mandemaker, Agostini, 62.06%
M2: 1. Lisa van Mensvoort, Amaretto, 66.33%; 2. Anne van de Eerenbeemt, Breeze, 62.17%; 3. Manon Eggens, Scarlett O’Hara, 61.67%
M1: 1. Aniek Schraa, Blizzard, 65.83%; 2. Marjan van der Jagt, Jagers Axel, 64.17%; 3. Marloes Oldenhuizing, Boris, 63.67%
L2: 1. Ellen Mynia, Chakakahn, 67.50%; 2. Margreet Rijpma, Braveheart, 66.17%; 3. Marjan Hooge, Fulltime, 64.50%
L1: 1. Diana Koopmans, Chicago, 66.67%; 2. Marit Slagter, Awaldie, 65.83%; 3. Cecile de Boer, CSI, 65.67%

Deel dit bericht