OS Londen: Opnieuw goud voor Duitse eventingploeg

Share
  • 31 juli 2012 16:10

door: redactie, 31 juli 2012 16:10

LONDEN
De Olympische landenwedstrijd in de eventing is gewonnen door titelverdediger Duitsland. Dinsdag stond het afsluitende springen op het programma en dat leverde nauwelijks problemen op voor de Duitse formatie. Engeland won zilver, Nieuw-Zeeland brons. De Nederlanders Heffernan en Lips eindigden op plaats 33 en 39 in de individuele einduitslag. Michael Jung pakte het individuele goud.

Het springparcours dat werd verreden was beslissend voor de landenwedstrijd en telde ook mee voor de individuele strijd. Tim Lips reed als eerste Nederlander naar binnen en kon achteraf niet tevreden zijn. ,,Ik maakte teveel ruiterfouten daar baal ik van. Dat mag hier natuurlijk niet.”

Tim Lips en Oncarlos in de cross. ©Jacob Melissen

Lips liet 13 strafpunten noteren en kwam op plaats 38. Andrew Heffernan liet negen strafpunten noteren maar was wel te spreken. ,,Mijn paard is jong en springen is niet haar sterkste punt. Ik kreeg aan het einde twee fouten, maar ze heeft gewoon super haar best gedaan.”

De beste 25 combinaties uit het geschoonde klassement strijden in een tweede omloop nog om de individuele top klasseringen. Dat geschoonde betekent in dit geval dat er per land maar drie ruiters in de finale mogen rijden. Op de geschoonde lijst kwam Heffernan op plaats 26 en viel dus net buiten de finale.

Michael Jung heeft inmiddels in een bloedstollende finale Olympisch goud gewonnen. Met zijn topper Sam reed hij een foutloos parcours, waarmee hij de druk op de Zweedse Sara Algotsson-Ostholt ongekend opvoerde. Alleen een foutloos parcours was goed genoeg. Lang ging het goed maar op de allerlaatste hindernis viel de balk en werd zilver haar deel. Jung heeft zichzelf daarmee een uniek verjaardagscadeau bezorgd. De Duitser mag zich nu met het paard Sam regerend wereld, Europees en Olympisch kampioen noemen.

Ziekenhuis

De Canadese eventingamazone Hawley Bennett-Awad ligt intussen nog altijd in het ziekenhuis. Ze liep een hersenschudding en een gebroken stuitbeen op door haar val tijdens de cross country van maandag in Greenwich Park. Bennett-Awad was een van de tien combinaties die tijdens de zware wedstrijd ten val kwam. Naar opgave van de internationale ruitersportfederatie FEI raakte geen enkel paard ernstig gewond.
[Stegen.net | KNHS]