Karige beloning voor emotionele Anky en topfitte Salinero

Share
  • 2 augustus 2012 20:49

door: redactie, 2 augustus 2012 20:49

LONDEN
De Nederlandse dressuurploeg is donderdag op de Olympische spelen begonnen met een tiende plek van debutant Patrick van der Meer (Uzzo – 70,912) en een vijfde stek van de ervaren Anky van Grunsven (Salinero – 73,480). Na afloop van de proef kwamen bij Anky de tranen. ,,Het is goed zo, het is de stress die er nu uitkomt”, aldus de 44-jarige amazone, die het moest stellen zonder de zieke Sjef Janssen. Engeland zit op goudkoers met Carl Hester (eerste met Uthopia) en Laura Bechtoldsheimer (tweede met Mistral Hojris).

De proef van de 18-jarige Salinero en Van Grunsven mocht er zijn en werd zuinigjes beoordeeld. De zorgen over haar man en bondscoach Janssen had Van Grunsven op de rug van Salinero even van zich afgezet. Meteen na afloop, gerustgesteld door teamarts en goede kennis Cees-Rein van den Hoogenband, volgden alsnog de tranen bij Anky, die als enige Nederlander nu aan zeven Olympiades heeft meegedaan. Daarin was ze buitengewoon succesvol met drie gouden en acht zilveren medailles. Met Salinero won ze de afgelopen twee keer individueel, in Sydney 2000 deed ze dat met Bonfire.

Carl Hester zette met Uthopia de beste proef neer. ©FEI/Kit Houghton

Ze had lang getwijfeld over deelname in Londen. Salinero was lang geblesseerd. Ze vroeg advies aan Pieter van den Hoogenband. ,,Die was in Peking zonder medaille naar huis gegaan. Ik heb hem gevraagd of hij daar ziek van was geweest. Hij zei: nee, je moet altijd gaan. Het is ook zo, ik rijd omdat ik het nog leuk vind en niet omdat ik nog iets moet verdienen.”

Maar donderdagochtend waren er dus even zorgen over de gezondheid van Janssen, die in november een hypofyse-operatie onderging en zijn gezondheid in acht moet nemen. ,,Sjef was gewoon niet goed. Ik heb Maurits Hendriks en Cees-Rein van den Hoogenband gebeld, die zijn gelukkig meteen gekomen. Niet dat ik in paniek was, maar er moest wel wat geregeld worden. Ik wilde niet gaan rijden met het idee: gaat het wel goed?”

Na haar proef, die dinsdag een vervolg krijgt in de Grand Prix Special, stelde de teamarts haar gerust en volgde de emotionele ontlading. Ze was tevreden over haar optreden. ,,Ik heb heel bewust het eerste stuk op safe gereden. Ik kan wel full power gaan en dan fouten aan mijn broek krijgen. Daar help ik het team ook niet mee.”

Individueel hoort ze niet meer tot de favorieten, met het team is een medaille haalbaar. ,,Ik ga dit keer voor een goed teamresultaat. Dat ligt niet alleen in mijn handen, we hebben nog een dag te gaan. De Grand Prix is niet de sterkste proef van Salinero en wat dat betreft ben ik helemaal tevreden.”

Laura Bechtolsheimer pakte de tweede plaats met Mistral Hojris. ©Kit Houghton

Patrick van der Meer keek tevreden terug op zijn Olympische debuut, al is nu wel al zeker dat zien score met Uzzo niet zal meetellen in het landenklassement. ,,Ik ben heel tevreden. Dit nemen ze me nooi meer af”, aldus de 41-jarige ruiter. ,,Het was jammer dat we een fout in de eners kregen. Maar wat een ervaring om in zo’n stadion te rijden!”

De Nederlandse Marokkaan Yessin Rahmouni leverde een moeizame proef af, die uitmondde in een score van 64,453. De Haarlemmer is de eerste Afrikaanse dressuurruiter ooit op de Spelen. Hij kreeg zijn paard Floresco via de koning van Marokko, die hij toevallig ontmoette tijdens het jetskiën op vakantie.
[Stegen.net | ANP]