Olympische successen goed voor Nederlandse paardenhouderij

Share
  • 29 augustus 2012 07:32

door: redactie, 29 augustus 2012 07:32

SCHOORL | STEGEN.NET

De successen van KWPN-paarden op de Olympische spelen in Londen zijn goed nieuws voor de Nederlandse hengstenhouderij. Hengstenhouders merken dat de buitenlandse belangstelling voor Nederlands zaad toeneemt. Ook de prijzen voor sperma stijgen.

Zo ook bij Cees Klaver in het Noord-Hollandsche Schoorl. De telefoon staat bij hem roodgloeiend, na de prestaties van Nick Skelton en Big Star. Die zaten in het gouden team en waren eerder in het seizoen ook al zeer succesvol. Big Star werd gefokt door Cees Klaver uit de combinatie van Quick Star en de merrie Jolanda (v. Nimmerdor) en is inmiddels als dekhengst door het KWPN erkend.

natuurlijke dekking

Het aantal dekkingen lijkt weer in de lift te zitten.

Klaver timmert nu aan de weg met Big Star junior, Ă©Ă©n van de weinig zonen van Big Star. De 68-jarige Klaver schrijft het Nederlandse foksucces aan paar factoren toe. ,,We wonen in een superland wat gras, water en klimaat betreft, net als Duitsland, BelgiĂ« en Frankrijk. Maar ten opzichte van onze buurlanden waren wij er vroeg bij met een nationaal beleid om een goed sportpaard te fokken. Dat geeft ons een voorsprong.”

In Londen deden dertig KWPN-spring-en dressuurpaarden voor 22 verschillende landen mee, een derde van het totale hippische deelnemersveld. ’Onze’ viervoeters wonnen er vijf gouden plakken, vier zilveren en twee bronzen; naast Nederland scoorden vooral Britse ruiters met hun KWPN-paarden. Ook op de Paralympische Spelen, die vandaag in Londen beginnen, kunnen de KWPN-paarden hoog scoren; op de Para Dressuur doen er 26 mee voor dertien landen, waaronder drie voor Nederland.