Zilver voor Adelinde en Parzival

Share
  • 9 augustus 2012 17:29

door: redactie, 9 augustus 2012 17:29

Londen | STEGEN.NET

Adelinde Cornelissen heeft donderdag individueel zilver behaald tijdens de Olympische spelen. De 33-jarige amazone uit Nijkerk leverde een uitstekende kür af met Jerich Parzival. Charlotte Dujardin behaalde goud met Valegro en Laura Bechtolsheimer eiste het brons op. Anky van Grunsven werd zesde en bezorgde de 18-jarige Salinero daarmee een mooi afscheid van de wedstrijdsport. Hij kan nu met zijn vooorganger Bonfire van zijn pensioen gaan genieten.

Onder de 23.000 toeschouwers in het Olympische ruiterstadion van Greenwich Parc zaten zeker 4.000 in het oranje geklede supporters. Daarnaast zaten er zeker 15.000 Britten en het leek er op of die naar twee geheel van elkaar verschillende wedstrijden hadden zitten kijken.

Adelinde Cornelissen en Parzival op weg naar zilver. ©FEI/Kit Houghton

Van de zeven juryleden had alleen het Nederlandse jurylid Wim Ernes Adelinde Cornelissen op de eerste plaats staan en de anderen hadden het goud toebedacht aan de Britse Dujardin. In de ogen van Ernes zijn Valegro en Parzival twee geheel van elkaar verschillende paarden, met ieder hun eigen specifieke kwaliteiten. ,,Ik vind beide paarden geweldenaren, die beide met hun amazones een proef op geweldig hoog niveau hebben neergezet. Zo vind ik de piaffe en passage van Parzival indrukwekkend, net als zijn kracht en ruimte in beweging. Valegro is een paard dat constant een heel mooi beeld laat zien en gereden wordt met een hele mooie open aanleuning. Daarnaast weet Valegro in een hoge mate van takt zuiverheid te bewegen”, aldus Ernes.

Charlotte Dujardin pakte het goud met Valegro. ©FEI/Kit Houghton

Volgens Ernes zou Parzival in de aanleuning mooier mogen zijn. ,,Er zou in mijn ogen sprake mogen zijn dat er een mooiere verbinding gemaakt mag worden over de rug naar de hand toe. Maar Valegro had iets gedurfder gereden mogen worden. Zo vond ik dat hij het voorbeen iets minder mooi wegzette en het paard maakte op mij ook een iets vermoeide indruk, waardoor het sprankelende net even miste.” Toch waren er ook geluiden dat Dujardin wel erg heeft geprofiteerd van het thuisvoordeel en daardoor onterecht het goud bemachtigde.

Cornelissen zelf toonde zich zeer ingenomen met zilver. ,,Ik ben blij met zilver en superblij met mijn in topvorm stekende Parzival. Ik heb er alles aan gedaan om te winnen en volgens mij reden we een super strakke rit. Laten we helder zijn: ik had heel graag goud willen winnen, maar mijn wereld is niet ingestort nu het zilver is geworden. Ik ben echt heel erg blij met deze tweede plek. Gedurende mijn rit bleef Parzival zeer oplettend en was daardoor heel erg scherp en trok er echt aan. Fouten hebben we niet gemaakt. Dressuur is en blijft een jurysport en misschien hadden de Britten het voordeel van een thuiswedstrijd. Ik ga thuis de ritten in alle rust nog eens evalueren en dan praten we verder”, aldus Cornelissen.

Ernes was vol lof was over Anky van Grunsven en Salinero, die in hun afscheidswedstrijd knap als zesde eindigden. ,,Als je het relatief bekijkt dan hebben Anky en Salinero de beste prestatie geleverd en daar kan ik alleen maar complimenten voor geven”, zei Ernes, die vond dat Edward Gal en Glock’s Undercover gedurende de drie wedstrijden steeds progressie wist te boeken. ,,Een paard met een schitterende toekomst”, aldus Ernes, die daarbij Rio over vier jaar in het vizier leek te hebben.
[Stegen.net | KNHS]

Uitslag Olympische kür:

Goud: Charlotte Dujardin (Eng) – Valegro (Ferro x Variant) – 90.089
Zilver: Adelinde Cornelissen (Nijkerk) – Jerich Parzival (Jazz x Ulft) – 88.196
Brons: Laura Bechtolsheimer (Eng) – Mistral Hojris (v. Michellino) – 84.339
6. Anky van Grunsven (Erp) – Salinero (Salieri x Lungau) – 82.000
8. Edward Gal (Harskamp) – Glock’s Undercover (Ferro x Donnerhall) – 80.267