Charlotte Dujardin en Valegro winnen ook wereldbeker Londen

Share
  • 19 december 2012 01:39

door: redactie, 19 december 2012 01:39

LONDEN
De heldin van Londen, zo mag je de grieperige Charlotte Dujardin gerust bestempelen. Ze won dinsdagavond in Olympia met ruime voorsprong de wereldbeker kür op muziek met de KWPN’er Valegro. De dubbele gouden winnaars van de Olympische spelen zetten Isabell Werth (Don Johnson) op acht procent achterstand. Carl Hester maakte het Britse feestje compleet door met Uthopia derde te worden.

Charlotte Dujardin.

Charlotte Dujardin en Valegro bezig met hun kür.

Van de drie Nederlanders die in de kür aan de start kwamen was Imke Schellekens-Bartels op Toots (Jazz x Havidoff) met een zevende plek de beste. ,,Ik denk dat ik meer punten had gekregen als ik na de break had mogen rijden, maar dan had ik in de Grand Prix beter moeten presteren. In die Grand Prix kregen we echt een paar kapitale fouten.”

Na een zeer geslaagde Grand Prix waarin Edward Gal met Glock’s Undercover (Ferro x Donnerhall) als derde eindigde, kwam hij in de Kür niet verder dan de achtste plek. ,,Undercover mist nog veel ervaring en als hij dan zo’n bomvolle Olympia hal binnenkomt merk je dat hij enorm veel spanning opbouwt. Het is in Londen een schitterende wedstrijd, maar het publiek zit echt boven op de dressuurbaan. Dat kun je thuis nooit oefenen. In de Grand Prix zaten er weinig mensen in de hal en was het rustig en nu met de Kür merk je dat Undercover nog weinig gewend is.”

Marlies van Baalen, die met BMC Miciano (Medici x Dialekt) aan de start kwam, was na haar Grand Prix op maandag zeer tevreden maar in de Kür op dinsdagavond slopen een paar kleine foutjes. ,,In de Kür was voor mijn gevoel de piaffe expressiever dan in de Grand Prix, maar kregen we fouten in zowel de changementen op de één als om de twee. Ik rij deze oefeningen op een gebroken lijn, als extra moeilijkheid. Nu is de losrijpiste in deze hal erg klein, waardoor ik tijdens de voorbereidingen op mijn rit ook al probleempjes had, die zich in de wedstrijdring opnieuw openbaarden. Ik eindigde als 13de, maar er zit nog steeds progressie in”, aldus Van Baalen.

De overwinning was dus voor de 27-jarige Charlotte Dujardin, die eerder met Valegro ook al de Grand Prix won. De combinatie komt in Londen voor het eerst na de spelen weer in actie. ,,Valegro heeft een verdiende vakantie gehad en hij is er ook sterker uit gekomen. Ik ben compleet in de wolken met dit paard”, aldus Dujardin.

In de tussenstand van de West-Europese League van de Reem Acra FEI wereldbeker voor dressuurruiters blijft de Italiaanse Valentina Truppa aan de leiding gaan met 52 punten, op een punt achterstand gevolgd door de Duitse Kristina Sprehe. Beste Nederlander is Edward Gal, die vijfde staat, terwijl Marlies van Baalen de 12de plek inneemt en Imke Schellekens 14de staat.