Beezie Madden en Breitling LS winnen finale wereldbeker Parijs

  • 17 april 2018 11:20
door: redactie, 17 april 2018 11:20

Parijs | STEGEN.NET | KNHS
De finale van de wereldbeker voor springruiters is een Amerikaanse aangelegenheid geworden. Beezie Madden eiste de overwinning op met Breitling LS. Haar landgenoot Devin Ryan werd tweede. Harrie Smolders, de enige Nederlandse deelnemer, kon geen hoofdrol spelen.

Beezie Madden en Breitling LS op weg naar de overwinning in de wereldbeker.

Beezie Madden en Breitling LS op weg naar de overwinning in de wereldbeker.
FEI | Lizz Greg

Smolders eindigde met Emerald uiteindelijk op plaats 17. ,,Hij was niet helemaal hetzelfde als vrijdag: iets minder gretig en scherp,” reageert hij na afloop van de eerste manche van de finaleronde. ,,Emerald geeft zoveel energie, dat kost best even om weer te recupereren. Dat zie je vandaag een beetje terug. De driesprong sprong hij al iets vlak in en toen kon ik hem niet meer genoeg in balans krijgen voor de middelste hindernis. Tot en met vijf ging het nog wel goed, maar na het lijntje door het midden liep het iets uit m’n handen.”

‘Van hero naar zero’
Ook in de tweede manche kreeg de combinatie teveel dure strafpunten: ,,Het zit er op. Hij leek in de tweede ronde in het begin wel beter, maar in die wending viel hij wat naar binnen en kon ik hem niet mooi om mijn binnenbeen heen houden. Daar kreeg ik een fout en toen was Emerald ook niet meer gefocust op de volgende hindernis en besloot ik een extra rondje te rijden. Als ik er heel goed voor had gestaan had ik dat misschien anders opgelost. Ik hoop dat het de volgende keer weer beter gaat, van ‘hero naar zero’ gaat snel in onze sport. Emerald krijgt nu lekker even vakantie en volgende week ga ik met Don VHP naar Shanghai.”

Nederlands tintje
De overwinning van Beezie Madden met de hengst Breitling LS had een oranje tintje. De zoon van Quintero kwam via Jeroen Dubbeldam in de stallen van Madden. Net als Simon waarmee de 54-jarige Amerikaanse vijf jaar geleden de wereldbeker won. Madden en Breitling kregen alleen in de laatste omloop een balk, wat de zege niet in gevaar bracht. Maddens landgenoot Devin Ryan won het zilver met de KWPN’er Eddie Blue (v. Zirocco Blue). Het brons ging naar de Zweed Henrik von Eckermann met Toveks Mary Lou.