Duitse dressuurploeg wint in Aken, Nederland slechts vijfde

Share
  • 27 juni 2013 17:07

door: redactie, 27 juni 2013 17:07

De Nederlandse dressuurploeg is donderdag teleurstellend als vijfde geëindigd in de landenwedstrijd van het CHIO Aken. De Duitse equipe won voor eigen publiek met een zeer royale voorsprong.

Op voorhand werden al geen wonderen verwacht van de Nederlandse ploeg, die bestond uit Diederik van Silfhout en Vorst D, Laurens van Lieren met Ulysses la Haya, Stephanie Peters met Unlimited en Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro.

CHIO Aken

Helen Langehanenberg was met Damon Hill de sterkste in de Duitse ploeg.

Van Lieren zorgde voor het wegstreepresultaat van 67,319%. Heijkoop was met 72,149% de beste van de vier. Van Silfhout kwam tot 68,319% en Stephanie Peters zag haar optreden beloond met 68,064%. Daarmee kwam Oranje op 208,532.

De Duitse ploeg voerde de ereronde aan. Met een score van 232,150 bleven Fabiënne Lütkemeier, Annabel Balkenhol, Isabell Werth en Helen Langehanenberg het als tweede geëindigde Denemarken ruimschoots voor.

Lichtpunt

De ploeg van Wim Ernes was de jongste die in Aken aan de start kwam. Lichtpunt in het team was Danniëlle Heijkoop met Kingsley Siro, die op een individuele achtste plaats eindigde. De waardering voor de proef van Heijkoop, die als laatste van het Nederlandse kwartet van start ging, had gemakkelijk hoger kunnen uitvallen als deze amazone voor de juryleden een bekendere verschijning in de dressuurring was geweest.

Nu scoorde Heijkoop twee maal een negen op haar piaffe bij het jurylid dat op C was gezeten, terwijl andere juryleden dit onderdeel slechts een 7.5 waard vonden. Voor de objectieve toeschouwer had het jurylid beide keren het gelijk aan zijn/haar zijde. Het tekent de naar perfectie strevende 26-jarige Rotterdamse dat ze na afloop van haar rit het eerst naar haar foutjes keek. ,,Ik baal echt van het feit dat ik aan het begin van de zigzag een telfout maakte”, aldus Heijkoop, om er direct aan toe te voegen dat die foutjes leermomenten zijn. ,,Mijn 14-jarige nakomeling van Gribaldi stond er gedurende de gehele proef heel fijn aan. Dat gevoel had ik al tijdens het losrijden en heeft me gedurende de wedstrijd niet verlaten. Tot en met vorig jaar reed ik nog in de wedstrijden voor ruiters onder de 25 en nu rijd ik me er in Aken ineens tussen de groten van de sport. Dat is een gaaf gevoel!”