Drentse dressuurtitels voor Loes Corsel en Marjan Hooge

Drentse dressuurtitels voor Loes Corsel en Marjan Hooge

11 augustus 2013 12:15 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

Loes Corsel (ZZ-licht) en Marjan Hooge (Z2) eisten zaterdag de zwaarste Drentse dressuurtitels op. In de ZZ-licht wist routinier Loes Corsel met Andreo nog voorbij Hester Bischot te komen, zij werd tweede met haar schimmel Trovador Raposa, die ook afgelopen winter in de Z2 al opviel.

Voor de afsluitende kür in de ZZ-licht kwamen vijf combinaties in actie. Bij alle combinaties was wel iets van spanning te zien. Veel paarden waren kijkerig en soms ook spooky. Juist in zo’n situatie telt ervaring en dat was bij Loes Corsel absoluut zichtbaar. In het begin van de proef zat een ongehoorzaamheid, maar Corsel wist de Sandreo-nakomeling van de combinatie Braam/Hadderingh toch mooi bovenin en sterk over de benen door de proef te loodsen. Dankzij de hoge score in de kür wist de combinatie uit Coevorden zich van de derde plaats naar de titel op te waarderen.

Loes Corsel tijdens haar kür met Andreo. De combinatie werd Drents kampioen in de ZZ-licht. ©Steven Stegen
Loes Corsel tijdens haar kür met Andreo. De combinatie werd Drents kampioen in de ZZ-licht. ©Steven Stegen

Voor Loes Corsel was het een verrassing. ,,Zijn die deken en dat kampioenslint echt voor mij?”, zo vroeg ze zich af toen de ringmeester naar haar toe kwam. ,,Vrijdag liep Andreo een hele goede proef, maar vandaag was hij in de eerste proef leeg en kom ik hem maar heel moeilijk op het achterbeen houden.”

De ervaren Corsel koos voor de kür daarom voor de aanval. ,,Ik zei tegen de firma Koopmans, zet de muziek maar lekker hard! En verder heb ik voor de kür nauwelijks ingereden, gewoon lekker vlot de baan in en rijden!” De zege op het Drents kampioenschap was voor Loes Corsel min of meer een rentree. Dit voorjaar brak ze haar sleutelbeen en ook ontbrak het haar een tijdje aan de paarden om hogerop mee te komen. Maar nu lijkt ze weer helemaal terug. Andreo heeft in de ZZ-licht nog maar weinig ervaring. Corsel ging zelfs naar een wedstrijd in de Achterhoek om nog een winstpunt te halen, zodat ze in Drenthe aan het kampioenschap kon meedoen.

Hester Bischot werd reservekampioen in de ZZ-licht met Trovador Raposa. ©Steven Stegen
Hester Bischot werd reservekampioen in de ZZ-licht met Trovador Raposa. ©Steven Stegen

De reservetitel ging naar Hester Bischot en de uit Portugal geïmporteerde hengst Trovador Raposa. De combinatie begon vanuit leidende positie aan de kür, maar moest dus buigen voor Corsel/Andreo. Afgelopen winter werd Bischot nog tweede in de Z2 tijdens de kampioenschappen in Exloo. Haar schimmel heeft sindsdien duidelijk vooruitgang geboekt en lijkt een echte belofte. ,,Ik heb vandaag heel fijn gereden”, aldus de 24-jarige amazone uit Dalen, waar ze haar eigen dressuurstal heeft. ,,Dit was pas onze tweede kür. Het is een geweldig paard! Ik was niet bewust naar een Lusitano op zoek, maar toen ik in Portugal was bij mijn trainer kwam hij op mijn pad. Hij had al Prix St Georges gelopen en daar pluk ik de vruchten van. We zijn in oktober vorig jaar begonnen. Het indoor kampioenschap kwam nog iets te vroeg voor ons, maar nu zijn we echt wel een combinatie.”

Z2

In de Z2 ging de titel met grote afstand naar Marjan Hooge en Fulltime. De combinatie uit Ees was in alle proeven onbereikbaar voor de concurrentie, al was de kür niet de allerbeste proef van de succesvolle combinatie. ,,Fulltime was vandaag erg heet, ik had m’n handen vol aan hem. En ik vond de muziek ook iets te hard staan”, aldus Marjan Hooge. De draf was sterk, maar in de galop zat nogal wat spanning. Toch kwam de titel geen moment in gevaar.

Marjan Hooge en Fulltime pakten de Drentse Z2-titel. ©Steven Stegen
Marjan Hooge en Fulltime pakten de Drentse Z2-titel. ©Steven Stegen

Floor Vos nam de reservetitel voor haar rekening met Filottie. De amazone uit Valthe, inmiddels al 20 keer Drents kampioen geweest, reed een sterke proef, waar de ervaring vanaf spatte. Vos wist goed om te gaan met de spanning die Filottie opbouwde. De derde plaats ging naar Paulien Alberts, die met BB King een gedegen proef neerzette. Alberts was tevens de hofleverancier van diverse küren die ze voor haar ‘concullega’s’ samenstelde. ,,Ik ben er zo druk mee geweest dat ik aan m’n eigen proef misschien wel te weinig toe ben gekomen”, aldus Alberts, die dit weekend het vliegtuig pakte naar Australië. Ze gaat daar deelnemen aan een wedstrijd in het Olympische stadion van Sydney op een paard dat ze eerder verkocht aan een tevreden klant.

In de Z1 was de strijd spannend. Marit Slagter pakte de titel met Aaldie (v. Olivi), met een kleine voorsprong op Wilmer Lanning met Hippo Assen’s Antonio. Laura Zwart werd derde met Braveheart. In de M2 voerde Thea Mandemaker het klassement aan met Dumont en in de M1 ging de titel naar Ellen Wynia met de tijdig van een hoefzweer herstelde Chakakahn.