Dujardin en Valegro ook naar winst in kür Jumping Amsterdam

Dujardin en Valegro ook naar winst in kür Jumping Amsterdam

25 januari 2014 18:38 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

blokjeAMSTERDAM | STEGEN.NET | ANP | KNHS
Charlotte Dujardin heeft haar tweede wereldbekerzege op rij geboekt. De Engelse dressuuramazone was na Londen, waar ze half december Olympia betoverde, zaterdag ook in de RAI de beste in de kür op muziek. De olympisch kampioene werd voor haar proef met haar succespaard Valegro beloond met een score van 91,275 procent.

Een wereldrecord, dat Dujardin een maand geleden op 93,975 bracht, zat er zonder thuisvoordeel net niet in. In de slotfase werd ze betrapt op een foutje. ,,Een klein slippertje”, gaf ze toe. ,,Hij werd wat bang van een camera.”

Charlotte Dujardin rijdt bij Jumping Amsterdam de ereronde met Valegro.  ©FEI/Arnd Bronkhorst

Charlotte Dujardin rijdt bij Jumping Amsterdam de ereronde met Valegro.
©FEI/Arnd Bronkhorst

Toch bleef ze Edward Gal met Glock’s Undercover ruim voor. De beste Nederlandse combinatie werd tweede met 85,125. De Deense Anna Kasprzak (Donnperignon) eindigde als derde met 81,975. Gal kreeg na afloop een staande ovatie van zijn dankbare fans, maar was toch niet helemaal tevreden over zijn verrichting. Hij had de sterke indruk dat er meer had ingezeten.

,,De pirouette ging kapot. Die telt nog dubbel ook. Undercover was meer gespannen dan vrijdag tijdens de Grand Prix. Maar ik kan hem beter controleren dan een jaar geleden. Ook met spanning kan ik nu een goede proef rijden. Dat is op zich gunstig”, zei Gal.

Hij richt zich dit seizoen vooral op het WK. ,,Dat is het belangrijkste. Ik hoop op een medaille. De kleur zullen we zien. Eerst maar eens gezond blijven; zelf en mijn paard.” Waar de grens van Undercover, die zich gestaag verbetert, ligt is een open vraag. ,,Ik hoop bij 100 procent”, aldus de routinier met een grijns.

Edward Gal behaalde met Glock's Undercover de tweede plaats. ©FEI/Arnd Bronkhorst

Edward Gal behaalde met Glock’s Undercover de tweede plaats.
©FEI/Arnd Bronkhorst

Hans Peter Minderhoud, die hoog stond in het WB-klassement, meldde zich vlak voor hij de ring in moest af. Bij het inrijden merkte hij dat zijn paard Glock’s Romanov onregelmatig liep, reden het dier terug te brengen naar de stal. ,,Onduidelijk wat het precies is. Ik hoop dat het meevalt”, lichtte bondscoach Wim Ernes toe.

Behalve Minderhoud ontbraken ook Daniëlle Heijkoop, wier beste paard van stal even rust geniet, en Adelinde Cornelissen zaterdag op het appèl. De laatste slaat het indoorseizoen over en concentreert zich met de inmiddels 17-jarige Parzival geheel op het WK.

Deel dit bericht