Home » Jury mist foutje Valegro: Charlotte Dujardin ruim aan kop In Amsterdam
dressuur

Jury mist foutje Valegro: Charlotte Dujardin ruim aan kop In Amsterdam

blokjeAMSTERDAM | STEGEN.NET | KNHS
Regerend Olympisch en Europees kampioene Charlotte Dujardin heeft vrijdag bij Jumping Amsterdam de Grand Prix gewonnen met Valegro (v. Negro). In een rechtstreekse strijd met Edward Gal moest de ruiter uit Harskamp het onderspit delven met Glock’s Undercover.

De verschillen waren volgens drie van de vijf juryleden miniem, maar de Franse juryvoorzitter Jean-Michel Roudier en de Duitse jury Katrina Wüst gaven de balans een flinke zet in het voordeel van Valegro.

Charlotte Dujardin met Valegro in Londen
Charlotte Dujardin met Valegro (archief)

Het gebeurt niet vaak, maar tijdens de persconferentie gaf juryvoorzitter Roudier toe het foutje in een changement na de linker pirouette op het snijpunt van de diagonalen niet te hebben gezien. ,,Ik dacht daar gebeurt iets, maar ik kon dat vanaf mijn positie niet waarnemen. Dat foutje van mij deed het verschil in waardering (bijna tien procent) tussen Dujardin en Gal extra groot uitvallen. Jammer, maar ik maak ook fouten”, aldus Roudier. Juist om die reden, mensen maken fouten, is er sinds enige tijd op de internationale kampioenschappen een ‘Judges Supervisorey Panel’ om deze foutjes te herstellen.

Mooi in de wedstrijd was dat Gal en Dujardin pal na elkaar in de ring kwamen en voor vele bezoekers was het na afloop ‘to close to call’. Uiteindelijk zegevierde Dujardin met een score van bijna 86%, terwijl Gal bijna 82% scoorde. ,,De rit van Edward zou in zijn geheel nog iets vloeiender mogen zijn, maar ik ben diep onder de indruk van de progressie die deze combinatie heeft doormaakt”, aldus Roudier.

Charlotte Dujardin had zich niet optimaal kunnen voorbereiden op deze wedstrijd. ,,Ik ben twee weken op vakantie geweest in Nieuw-Zeeland en pas twee dagen terug. Carl Hester heeft tijdens mijn vakantie Valegro doorgetraind en daarin is hij dus heel goed geslaagd.”

Tevreden

Edward Gal was ook zeer tevreden over zijn rit. ,,In de ochtendtraining en tijdens de warm up voelde het al goed aan, maar dan blijft het toch even afwachten hoe hij in de ring reageert. Dat goede gevoel van de warm up arena heeft me tijdens de wedstrijd niet verlaten. Ik kan er steeds meer aan rijden. Daardoor kan ik nu de changementen bijvoorbeeld ook groter gaan springen. We boeken nog steeds progressie en nu ik meer kan vragen kan ik in de kleine details de verbetering zoeken”, vertelde Edward.

De overige Nederlandse ruiters presteerden ook zeer goed, want maar liefst zes Nederlandse combinaties scoorden boven de 70% en dat terwijl Adelinde Cornelissen en Daniëlle Heijkoop niet aan de start verschenen. Van de Nederlanders eindigde Hans Peter Minderhoud met de uiterst expressieve Glock’s Romanov op de vijfde plaats.

Patrick van der Meer legde met een overtuigende Uzzo beslag op de zesde plaats. Katja Gevers uit Berlicum kan steeds beter met de mooi gemodelleerde Thriller overweg en maakt nog steeds progressie. Zij eindigde als 10de en dat was net voor de op dit niveau debuterende Madeleine Witte-Vrees met Vitana.

Tommie Visser (Vijfhuizen), die met Vingino aan de start verscheen, scoorde op de twaalfde plaats net boven de 70%. Daarmee hebben deze Nederlandse combinaties zich ook geplaatst voor de Reem Acra Freestyle, die zaterdag in de RAI wordt verreden en waarin de wereldbeker punten worden verdeeld.

Deel dit met je vrienden