Kevin Staut met Silvana de beste op Indoor Brabant

Kevin Staut met Silvana de beste op Indoor Brabant

23 maart 2014 22:42 Uit

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 2 minuten

DEN BOSCH | STEGEN.NET | ANP

Kevin Staut heeft op de slotdag van Indoor Brabant de Grote Prijs voor zich opgeëist. De Franse springruiter vormde met zijn in Nederland gefokte merrie Silvana HDC de snelste foutloze combinatie in de barrage. Het verschil met de Duitser Marco Kutscher (Cornet’s Cristallo) was precies één honderdste van een seconde.

Het verschil in beloning was iets groter. Staut kreeg 87.500 euro, Kutscher 70 mille. ,,Stom van mij”, reageerde de ‘verliezer’. ,,Op weg naar de laatste hindernis dacht ik ineens een galopsprong meer te moeten maken in plaats van een minder. Toen die fout tot me doordrong, was het al te laat.”

Pénélope Leprevost stoof op de rug van Nice Stephanie als derde door de finishlijn. Haar achterstand op landgenoot Staut was 0,15 seconde. Slechts vijf deelnemers lieten in het eerste parcours alle hindernissen overeind. De Australische amazone Edwina Tops-Alexander, woonachtig in Valkenswaard en dus bijna thuis in Den Bosch, tikte met de hengst Old Chap Tame ook geen balk af, maar ze overschreed de toegestane tijd. Dat kwam haar op 1 strafpunt te staan.

Beste Nederlanders
Albert Voorn (Tobalio) en Jur Vrieling (Zirocco Blue VdL) waren de beste Nederlanders met één springfout. Ze eindigden net buiten de top 10. Routinier Voorn pakte als de nummer 12 nog wel even 8750 euro mee. Bondscoach Rob Ehrens kon er vrede mee hebben dat er geen Nederlanders meededen in de barrage. ,,Het was een wedstrijd waarin veel gebeurde. Drama speelde een belangrijke rol. Albert noteerde in een spectaculaire rit net dat ene foutje, evenals Jur met een fabelachtig springende Zirocco.”

Lof had Ehrens ook voor Sjaak Sleiderink, de Nederlands kampioen bij de Young Riders. ,,Hij reed met Zhivago ook een heel goede ronde met een fout op de laatste hindernis. Ik ben ongelooflijk blij met wat hij op Indoor Brabant heeft laten zien. Hij boekte op vrijdag een zege en werd zaterdag vierde in de belangrijkste rubriek. Ook in de Grote Prijs stuurde hij zijn 11-jarige paard schitterend rond in een loodzwaar parcours. Goed om te zien hoe ruiters profiteren van de wildcards die ik van de hoofdsponsor mag uitdelen.”