Derde plaats Edward Gal en Glock’s Undercover stemt tot tevredenheid

Share
  • 21 april 2014 10:52

door: redactie, 21 april 2014 10:52

blokjeLYON | STEGEN.NET | ANP | KNHS
Edward Gal is derde geworden in de finale van de wereldbeker dressuur in Lyon. De ruiter uit Harskamp moest zondag in de beslissende kür op muziek opnieuw de Britse olympisch kampioene Charlotte Dujardin en de Duitse titelverdedigster Helen Langehanenberg voor zich dulden.

Op meer dan brons had Gal in de 29e editie van het evenement niet durven rekenen. Over zijn expressieve optreden paste tevredenheid. Ook al kende zijn kür enkele onvolkomenheden, toch reed de voormalig wereldbekerwinnaar (toen nog met de geweldige hengst Totilas) beduidend beter dan in de Grand Prix.

EdwardGal-Undercover-galop-Lyon2014

Edward Gal toonde met Glock’s Undercover sterke galoponderdelen
©FEI/Dirk Caremans

Zelf wees Gal niettemin op de verbeterpunten. ,,Er was minder spanning dan zaterdag, maar toch nog net te veel. Ik moest te vaak probleempjes oplossen en dat zou niet meer hoeven. Aan de andere kant kon ik hem de gehele proef door ‘op lengte houden’. Ik mag dus mijn zegeningen tellen en gewoon op de ingeslagen weg doorgaan richting het buitenseizoen.”

In de piaffe en pirouettes maakten Undercover en Gal veel indruk, net als in de piaffe en passage. Ook in de galop kon Undercover zijn power volledig kwijt. In de eners ging het even mis. Toen hij deze herstelde leek het of Gal even door de bij de passage horende muziek werd overvallen, waardoor een iets rommelige overgang werd gereden. Dit was het enige smetje op een sterke proef, die wel duidelijk beter was dan de Grand Prix van gisteren

Heijkoop presteerde eveneens beter dan in de GP. ,,Ik heb met Anky van Grunsven de zaken goed doorgesproken en daar lering uit getrokken. In een proef heb je oefeningen die je correct moet uitvoeren en daartussenin heb je grijze gebieden. Daar heb ik zaterdag punten laten liggen, vandaag niet. Het verschil? Een mindere Grand Prix en nu de fijnste kür uit mijn carrière.”

Teleurgesteld

Hans Peter Minderhoud was iets teleurgesteld. ,,We reden een rit zonder fouten, maar ik ben niet zo blij als gisteren. In de Grand Prix liep het allemaal net iets gemakkelijker dan vandaag. Ik reed de ring binnen met in mijn hoofd de wil om vijfde te worden. Misschien ben ik daarom net iets te ontspannen binnengereden en uiteindelijk achtste geworden, op 0.3% achterstand van Daniëlle. Die achterstand vind ik niet zo erg, maar wel dat het verschil in prijzengeld 7.000 euro bedraagt.”