Nationale Tuigpaardendag: jubileum met veel hoogtepunten

Share
  • 17 augustus 2014 15:06

door: KNHS, 17 augustus 2014 15:06

blokjeERMELO | KWPN
Iedereen had dezelfde mening, de 30 ste Nationale Tuigpaarden was geweldig. De dag verliep exact op tijd, er was heel veel publiek maar nog belangrijker er waren heel veel goede tuigpaarden en dat maakte de dag tot een topdag.

De Nationale Keuring kende schitterende kampioenen. Bij de tweejarige merries was dat de er elke keer weer met bravoure voorspringende en best bewegende Holette (Cizandro x Victory, f. D.J.A. Podt uit Holten), ger. A.J. en J. Podt uit Holten.

Bij de driejarigen kwam de zeer fraaie, bijzonder elegant bewegende en kwaliteitsvolle Gesiena (Atleet x Fabricius), f/g. J. van de Velde uit Siegerswoude op kop.

Ook een prachtige winnares was Funita (Manno x Reflex M, f. J.W. van Wessel uit Zwartebroek), ger. J.J. van der Meulen uit Broek. Zij was de beste bij de keur/elitemerries.

Bij de tweejarige hengsten was de koppositie voor de extra dravende en goed ontwikkelde Hermanus (Patijn x Manno, f. G. Hermanussen uit Beers), ger. Zilfia’s Hoeve uit Houten.

Uit de diverse aangespannen rubrieken werden er steeds twee merries uitgenodigd voor de Grande Finale. Elf merries streden daar tenslotte om de Greet Bergstra Bokaal. Die was voor de steeds weer indrukwekkend optredende vijfjarige keurmerrie Elegant (Waldemar x Lorton, f. E. Lokhorst uit Vierhouten), ger. C. van Dijk uit Boekel. Tweede in de finale werd de kampioen van de keurmerries Funita met Henk Hammers en op de derde trede van het ereschavot stond Berry van der Genugten, die de Castilla BH (Plain’s Liberator x Fabricius) van f/ger. Black Horse B.V. uit Papendrecht geweldig liet showen.

Twee hengstenrubrieken stonden er op het programma. Dat was ten eerste de GMB hengstencompetitie. Die werd op overtuigende wijze gewonnen door de geweldig optredende Fantijn (Patijn x Manno, f. H. Boelens uit Bunnne), ger. gebr. Van Manen uit Ede. Robbie van Dijk stelde Fantijn voor.

In de tweede hengstenrubriek ging het om de Manno-Trofee. Die werd meegenomen door Stuurboord Landzicht (Jonker x Factor, f. H. Poppen uit Zwartsluis), ger. Black Horse B.V. uit Papendrecht en M. de Groot uit Giessenbrug. Mark de Groot had de hengst geweldig aan de gang en liet hem er fraai in klimmen.

Heel mooi waren de twee jeugdrubriek die boordevol talentvolle jonge rijders zaten. In groep I werd de twaalf jarige Kevin Huckriede met Business (Vlasco x Perfection, f. H. Veenstra uit Boyl) van Gerrit Egberink uit Enschede kampioen. Kevin maakte er met Business een zeer verfijnde show van.

Manon Veerman (15) werd kampioen in groep II met Besterly Amadeus (Saffraan x Manno, f. H. Kruidhof uit Staphorst) van haar vader Leendert Veerman. Het was één van de topwedstrijden van Amadeus van dit seizoen.

Fokker van het Jaar werd Ate Veenstra uit Opende en Tuigpaard van het Jaar werd Napoleon (Blokland’s Shales x Hovenier, f. G. Dijk uit Opende) van Jack Verdonck. Onlangs werd Napoleon in handen van Johan Borkent nationaal ereklasse kampioen. Door familie omstandigheden kon Borkent echter niet aanwezig zijn zodat Napoleon dus niet in de baan verscheen en de huldiging op een later tijdstip plaats zal vinden.

Het Kampioenschap driejarige tuigpaarden om de Egbert Emmink Bokaal was voor de met veel lef en actie optredende Gerran (Atleet x Manno, f. J. Bovendorp uit ‘t Loo Oldeboek) van de comb. Jansen uit Olst en Oosterlaar uit Luttenberg met rijder Sebastiaan Ardesch en de Renovo Schaal, een wedstrijd waarvoor diverse toppers waren uitgenodigd, werd gewonnen door Brandy (v.Uromast) van het Brandy Cosortium. Harry van Middelaar showde Brandy wiens front overal bovenuit torende.

Dit jaar was er weer een veulenveiling en dat was een groot succes. Acht veulens gingen voor mooie prijzen zeer vlot van de hand waarbij Wout Liezen de duurste kocht. Hij telde voor de Delviro HBC-dochter Jenderose (uit Fenderose ster van Patijn, f. J.H. Mittendorff uit De Krim) 12.000.– euro neer.

De dag kende voorts prachtige shows waarbij de slotshow met zes maal een vijfspan, staande voor 30 jaar Nationale Tuigpaardendag, heel bijzonder was.

Een uitvoerig verslag leest U in de eerst volgende In de Strengen.

DB voor KWPN

dit is een extern bericht van : KWPN