Finale WB Las Vegas: Vrieling, Van der Vleuten houden zicht op podium

  • 18 april 2015 11:39
door: redactie, 18 april 2015 11:39

blokjeLAS VEGAS | STEGEN.NET | KNHS
Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten en Gerco Schröder hebben zich verzekerd van een startbewijs voor de laatste wedstrijd van de finale van de wereldbeker. Vrieling en Van der Vleuten hebben nog uitzicht op een podiumplaats met respectievelijk 7 en 8 (straf)punten. Olympisch kampioen Steve Guerdat won het tweede onderdeel van de finale en deelt de leiding met de populaire thuisrijder Richard Fellers.

De kleine, maar sfeervolle piste in Las Vegas.

De kleine, maar sfeervolle piste in Las Vegas.

In het loodzware tweede onderdeel van de finale plaatsten slechts 6 van de 35 combinaties zich voor de barrage. Daarin was Olympisch kampioen Steve Guerdat met Albfuehren’s Paille vier Amerikanen en een Noor te snel af. Guerdat neemt de leiding in de tussenstand, waarin de plaatsingspunten van de eerste twee wedstrijden zijn omgezet in strafpunten.

Met 0 strafpunten starten Guerdat en de verrassing van het toernooi – Richard Fellers met de 19-jarige hengst Flexible – morgenavond in de laatste wedstrijd van de finale als laatste. Fellers won de wereldbeker in 2012 in ‘s Hertogenbosch, Guerdat was toen net als in 2013 tweede met Nino des Buissonnets.

Zicht op podiumplaats
Jur Vrieling uit Holwierde staat met 7 punten op de gedeelde achtste plaats in het klassement. Dat is minder dan twee springfouten van de leiders, dus houdt Vrieling altijd nog uitzicht op een plaats op het podium. Als zijn schimmelhengst VDL Zirocco Blue N.O.P. morgen weer net zo goed springt als vannacht en gisteren is dat zeker mogelijk. In de tweede wedstrijd maakte de hengst op de hele moeilijke driesprong een springfout. Met een tijdfout erbij eindigden ze de wedstrijd op de 16e plaats.

Rich Fellers met Flexible

Rich Fellers gaat gedeeld aan de leiding met Flexible.
FEI | KIT HOUGHTON

Vrieling: ,,Ik vond Zirocco Blue geweldig springen. Daar ben ik echt blij mee. Misschien kwam ik iets te hard uit op het middelste element van de driesprong. Hij raakte vervolgens de uitsprong maar net aan. Ik dacht zelf dat we erover waren, maar hij viel alsnog. Die tijdfout had ik eigenlijk niet verwacht. Toch overheerst het goede gevoel over de manier waarop hij sprong. Dat was echt geweldig.”

Voorbeeldig
Dat is precies een plek hoger dan Gerco Schröder met de geweldige springende Glock’s Cognac Champblanc, die voorbeeldig door de moeilijke lijnen in parcours ging. Op een hoge, brede oxer kreeg de schimmel een ongebruikelijke fout. Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel) leken op weg naar een foutloze ronde na een overtuigend begin van het parcours. Echter de eerste hindernis van de driesprong werd licht getoucheerd en de balk viel.

Moeilijk
Zoal gebruikelijk in een wereldbeker zijn de parcoursen moeilijk. Met name de driesprong werden vele springfouten gemaakt. Bondscoach Rob Ehrens daarover: ,,In deze kleine bak is het al heel moeilijk aanrijden vanuit de wendingen. Dan is het inkomen van zo’n driesprong, met oxer-oxer als opener en langs de kant gebouwd, helemaal een jokerspel.”