MKZ: onzekerheid troef bij paardenevenementen

Share
  • 12 april 2001 14:26

door: Steven Stegen, 12 april 2001 14:26

DE WIJK
Gaan we wel door of gaan we niet door? Het is de vraag die de organisatoren van paardensportevenementen momenteel bezig houdt. Het ministerie van LNV kwam dinsdagavond met een versoepeling van het evenementenverbod naar buiten, waardoor paarden van buiten de MKZ brandhaarden en van bedrijven zonder evenhoevigen weer naar concoursen mogen. Maar veel organisaties zijn daarvan nog niet op de hoogte. Het is onzekerheid troef, zeker nu in Friesland ook MKZ is geconstateerd.

Pinkstermaandag 4 juni staat het grote concours in De Wijk gepland. De organisatie is weliswaar volop bezig met de voorbereidingen, maar het is nog allerminst zeker dat het evenement ook daadwerkelijk zal doorgaan, zo laat de met een gebroken schouder kampende secretaris Jan Tyink weten. ,,We zijn wel met voorbereidingen bezig, maar inmiddels maken we een pas op de plaats, tot het moment dat we als organisatie echt kosten moeten gaan maken. Dan zullen we de knoop echt moeten doorhakken.” Tyink verwacht dat uiterlijk eind volgende week de kogel door de kerk zal gaan en het bestuur de beslissing moet nemen. Het feit dat het bestuur wegens de MKZ crisis niet bijeen kan komen en steeds telefonisch moet overleggen blijkt een extra handicap.

Tyink bleek donderdag nog niet op de hoogte van de nieuwe regeling die het mogelijk maakt om weer concoursen te houden. ,,Het is heel moeilijk om aan de juiste informatie te komen. Persoonlijk vind ik dat de NHS ook veel meer het voortouw zou moeten nemen. Heel veel organisaties zitten op heldere informatie en adviezen te wachten. Het is voor de diverse organisaties ook veel beter om gezamenlijk een standpunt in te nemen dan elkaar in deze tijden te beconcurreren.” Het bestuur van het concours in De Wijk is ook zeer benieuwd wat concurrent Eext gaat doen. Ook bij dit Pinksterconcours gaan de voorbereidingen gewoon door. ,,Het zou goed zijn als zowel De Wijk als Eext in elk geval dezelfde beslissing over al of niet doorgaan zouden nemen”, meent Tyink. Volgens hem is het beter om vroegtijdig af te blazen dan kosten te maken.

Medeleven

Het mag dan wettelijk nu weer mogelijk zijn een paardenconcours te organiseren, maar er is ook nog zoiets als medeleven met de boeren. Tyink vindt dat je daaraan niet voorbij mag gaan als hippische organisatie. ,,Binnen het bestuur hebben we een aantal boeren en ook een zeer belangrijk deel van ons publiek komt uit de agrarische sector. Ik kan me voorstellen dat die mensen er moeite mee hebben als we wel doorgaan. Maar we zijn er als bestuur nog niet uit.”
De Paardesportcommissie Rouveen is er wel uit. Zij heeft al te kennen gegeven het concours, dat voor 18 en 19 mei stond gepland, af te gelasten. Het zou de 42e editie zijn geworden. ,,De situatie is momenteel veel te onzeker. Het is daarom beter om vroegtijdig te stoppen, want anders moet je toch kosten gaan maken”, aldus Henk Lassche van de organisatie.

De voor de Pinksterdagen geplande Achterhoekse Paardendagen in Zelhem gaan overigens ook niet door. Woordvoerder Annemarie Koopman van de basisorganisatie KNF noemt het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn weer de nodige paardenevenementen zullen worden gehouden. ,,Wij hebben nog niet gehoord dat er organisaties zijn die nu weer een evenement houden. Het is weliswaar weer toegestaan, maar er komt best veel bij kijken. Zo mogen er geen paarden deelnemen van bedrijven of eigenaren die ook evenhoevigen hebben. Voor de organisatie is dat natuurlijk niet te controleren. Het ministerie zegt dat de deelnemers een verklaring moeten ondertekenen. Verder is er het probleem van het terrein. AgrariĂ«rs hebben nu natuurlijk niet de behoefte om hun land ter beschikking te stellen.”
[Stegen.net] archief april 2001